Не е място за боклук: Как да направите зона за релакс от балкона си през пролетта?

3283
Не е място за боклук: Как да направите зона за релакс от балкона си през пролетта?
Снимка: iStock/Guliver

В малките апартаменти, където всеки квадратен метър има значение, балконът може да бъде чудесно място за почивка през топлия сезон, дори и да е много малък. Дизайнерите споделиха как да направите малко пространство удобно и функционално.

Дефинирайте задачата

Първо решете как точно искате да използвате пространството. Може би това ще бъде място за релаксираща почивка с книга, платформа за хранене на открито или кът за работа и творчество. Ако искате балконът да изпълнява повече от една роля, тогава помислете за многофункционални елементи, които могат да се местят, ако е необходимо.

За максимално място за сядане на тесни правоъгълни балкони поставете дълга пейка покрай стената. Освен това можете да потърсите малки дървени кутии и да ги подредите в един ред. Те ще изпълняват две задачи наведнъж - можете да съхранявате нещата там и да настаните гости върху тях, като поставите възглавници отгоре. Като алтернатива на масата можете да използвате тесен правоъгълен бар. Дизайнерите препоръчват да го поставите до парапета на балкона. С такъв плот можете да монтирате високи бар столове.

Ако не предвиждате да пускате гости на балкона, изберете хамак или люлка. Подходящи са и метални градински маси и табуретки за тях.

Какво остъкляване за тераса да избера?

Добавете малко зеленина

Много градинари използват балкона за отглеждане на растения, докато малцина подхождат към това от естетическа гледна точка, а не от практична. Висящите кашпи с червено мушкато ще придадат уют и красота на балкона. Растенията също могат да помогнат за създаването на уединено пространство.

Поставете високи саксийни цветя на парапета на балкона, ако вашият е отворен, като по този начин създадете естествена преграда. За тези, които не обичат растенията, но искат да се скрият от любопитни очи, са подходящи специални паравани. Можете също така да опънете въже за пране между стените на балкона и да прикрепите завеса към него.

Каква е разликата между балкон и тераса

Създайте изключителна светлина

Балконът е чудесен за експериментиране със светлина. Дизайнерите съветват да създавате многопластово осветление, например да използвате стенни аплици, улични гирлянди, да монтирате LED лампи на масата. Можете също да опитате лампи със слънчева енергия. Те ще ви спестят от необходимостта да опъвате допълнителни кабели към балкона.

Носи комфорт

Килимът от естествени влакна ще ви помогне да направите пространството по-уютно. Също така няма да е излишно да купите уличен текстил, който лесно издържа на яркото слънце и не подлежи на избледняване. Ако имате открит балкон, изберете материали, устойчиви на влага. Добавете акценти под формата на възглавници и кувертюри. Подредете безопасни свещи и преместете любимите си книги.

Разбира се, балконът може да се използва и като импровизирана градина. На него можете да отглеждате много зеленчуци. Особено ще се хареса на любителите на пресни зеленчуци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим
Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Пържените кюфтета са едно от най-хубавите угощения в кухнята. И тук сме ви подготвили феноменална рецепта, за да станат сочни и да се топят в устата,...