Не e само алкохолът - има и други напитки, които увреждат черния дроб

21734
Не e само алкохолът - има и други напитки, които увреждат черния дроб
Снимка: iStock

Всеки от нас знае, че алкохолът не е полезен за черния дроб. Има обаче доста други видове напитки, които вредят на черния дроб. Редовната им консумация може дори да доведе до цироза и пълна органна недостатъчност в бъдеще. Въпреки че хората обичат да ги пият, те със сигурност не са полезни за черния дроб.

Това, което ядем и пием има огромно влияние върху функционирането на нашето тяло. Отдавна знаем, че алкохолът, дори и в малки количества, не е полезен за здравето ни, а един от органите, които страдат най-много, е черният дроб. Не му вреди само алкохолът, но и други напитки, които пием с охота. За кои от тях трябва да внимаваме особено?

Ако правите това, значи прекалявате с алкохола

Aлкoхoлът в живoтa нa вceки чoвeк ce пoявявa нeуceтнo. Рeлaкc cлeд рaбoтнaтa ceдмицa в пeтък, cрeщa c приятeли в cъбoтa и oщe някoлкo ...

Алкохолът и черният дроб

Дори малко количество алкохол се отразява негативно на здравето ни. Всяка доза намалява ефективността на нервната система. Алкохолът също така увеличава риска от развитие на заболявания като рак на гърлото, панкреаса и дебелото черво, както и цироза, алкохолен мастен черен дроб и алкохолен хепатит.

Консумацията на алкохол вреди на черния дроб, тъй като по време на метаболитните процеси на етиловия алкохол се образуват токсични вещества и го увреждат. Най-мощният токсин е ацеталдехидът. Алкохолът води до ремоделиране на чернодробните клетки и тяхната фиброза, защото именно този орган поема цялата тежест на метаболизма на алкохола, който е токсичен за нашето тяло.

Черният дроб не харесва енергийни, сладки и газирани напитки

Енергийните напитки, както и сладките и газираните такива са истинска калорична бомба поради съдържанието на захар. Редовната им консумация може да доведе до безалкохолно мастно чернодробно заболяване, което се изразява в хронична умора, слабост и силна коремна болка.

БЪРЗ ТЕСТ: Алкохолик ли сте?

Лeкaритe имaт мнoгo прoфecиoнaлни тecтoвe, чрeз кoитo дa рaзбeрaт дaли чoвeк e бoлeн oт aлкoхoлизъм. Имa и нaчини, кoитo пoмaгaт дa ce ...

- Сладките напитки като сокове, плодови напитки, плодови води, енергийни напитки и някои изотонични напитки убиват черния дроб, увреждат панкреаса и бъбреците. Те разрушават нашата храносмилателна, сърдечно-съдова, захарна и хормонална системи.

При енергийните напитки освен количеството захар има и друг риск. Те съдържат кофеин и понякога други добавки като таурин. Експертите предупреждават, че редовната им консумация също може да доведе до увреждане на черния дроб.

Пълномаслено мляко и черен дроб

От ранна възраст чуваме, че консумацията на мляко е изключително здравословна и укрепва костите. Дали обаче наистина е така? Зависи от маслеността на млякото. Диетата с високо съдържание на наситени мазнини е вредна за черния дроб и повишава риска от развитие на мастно чернодробно заболяване. Въпреки че мазнините са носителят на вкуса и може би затова пълномасленото мляко е толкова вкусно и приятно за консумиране, си струва да знаете, че една чаша пълномаслено мляко съдържа 4,5 грама наситени мазнини, което е около 20 процента от дневните нужди на възрастен човек.

Затова си струва да преминете към обезмаслено или растително мляко и черният дроб ще ви се отблагодари за това ваше решение.

Какво се случва с тялото ви, ако спрете алкохола?

Чаша вино за вечеря, 2-3 бири с приятели, няколко питиета през уикендите и неусетно увеличавате количеството на консумирания алкохол. Е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com