Не яжте тези 5 храни, когато е студено

2398
Не яжте тези 5 храни, когато е студено
Снимка: iStock

По време на студения сезон тялото ни включва режим на "засилено пестене на енергия", тъй като няма източници на енергия под формата на достатъчно слънчева светлина и топлина, и търси други. Храната е един от най-достъпните начини да се стоплите и да си осигурите достатъчно хранителни вещества. Има само някои храни, които е най-добре да се избягват в студено време. Кои от тях трябва първо да премахнете от диетата си и защо - вижте в следващите редове.

Храни за бързо хранене

Продуктите, които са с високо съдържание на калории, но с ниска хранителна стойност, са истинско зло през студения сезон. Подобна храна има много ниска ефективност за организма: консумирайки такива храни, вие получавате "празни" калории и минимум хранителни вещества (витамини, минерали, антиоксиданти).

Става дума за така наречените "хранителни отпадъци" - това включва всички бързи храни, силно преработени продукти (чипс, пържени картофи, колбаси). По-добре е да замените такива ястия с комбинации, които са по-прости, но по-ценни от хранителна гледна точка. Например печени пуешки гърди с гарнитура от кафяв ориз и зелена салата са много по-здравословна алтернатива.

Лекар: Задължително яжте тези храни през зимата и няма да напълнеете

Студени супи

Студените супи, като гаспачо, супа от цвекло и таратор, са храни, които потискат храносмилането. И ако през лятото можем да си ги позволим, то през зимата е по-добре да ядем храна, която няма да охлажда допълнително тялото.

Продукти извън сезона

Отдавайте предпочитание на сезонните зеленчуци и плодове. През зимата те могат да бъдат заменени с прясно замразени. Например през студения сезон ни е трудно да намерим прясно набрани боровинки, но прясно замразените запазват полезните си свойства и вкус. Или, например, всички видове кръстоцветни зеленчуци: бяло и червено зеле, броколи, колраби, карфиол и брюкселско зеле запазват отлично полезните си свойства дори когато са замразени.

Храни с високо съдържание на захар

На пръв поглед може да изглежда, че през зимата заслужено можете да си позволите десерт, защото по това време на годината особено се нуждаем от допълнителна енергия. Важно е обаче да се разбере, че повишената консумация на захар намалява имунитета. Поради това се излагаме на по-голям риск от заболявания.

През есента и зимата е по-добре да намалите количеството добавена захар в диетата си, като избирате плодове и горски плодове, за да си набавите необходимата порция сладост. А заедно с нея и витамини и антиоксиданти, които помагат на имунната система да се справи с вирусните атаки.

Храните, които задължително трябва да консумирате през зимата

Алкохолни продукти

Необходимо е също така да намалите количеството на храните в диетата си, които съдържат алкохол. Не забравяйте, че самият алкохол е с много високо съдържание на калории. Освен това той забавя метаболизма и увеличава чувството за глад, срещу което в студа рискуваме да преядем и да натрупаме излишни килограми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com