Не всеки сомелиер ще ви каже как да отворите бутилка вино без тирбушон

14563
Не всеки сомелиер ще ви каже как да отворите бутилка вино без тирбушон
Снимка: Pexels

Как да отворите бутилка вино?

Какво да направите, ако трябва да отворите вино, но нямате тирбушон под ръка?

Мнозина използват прости методи: те избиват или избутват тапата.

Избийте тапата

Този метод често се нарича "женски". Ще е необходима малко физическа сила, за да ударите дъното на бутилката. Но трябва да направите това внимателно, за да не я счупите.

Трябва да увиете бутилката с кърпа, да я държите с една ръка приблизително в средата, а с другата държите тапата с пръст. След това леко почукайте дъното върху маса, земя или друга твърда повърхност. Поради променящото се налягане вътре в бутилката, тапата постепенно ще излезе. Необходимо е да се следи как се движи, за да не се разлее виното.

Методът е доста прост и не изисква много физическа сила. В този случай не са необходими импровизирани средства, с изключение на кърпа.

9 убедителни причини защо трябва да пием вино

Пробийте тапата

Можете да отпушите бутилка с много импровизирани средства, включително ключове за врати, самонарезни винтове, клещи, пирон, чук, вилица, запалка и др.

Ще ви трябва тънък остър предмет, с който трябва да пробиете тапата. Този метод ще помогне за намаляване на налягането в бутилката. След това трябва да натиснете пръста си върху тапата. Ако не се получи, тогава трябва да използвате всеки предмет с тъп край: дръжка на нож и др.

Но с този метод коркът може да се разпадне. Ако това се случи, тогава е необходимо виното да се прелее в друг съд. Използвайте тензух, за да отстраните парчетата корк от напитката.

Импровизирани предмети

Ще ви трябват два кламера. Те трябва да бъдат изправени само в централната част, оставяйки краищата огънати. Освен това в едва видимата празнина между ръба на гърлото и тапата, внимателно поставете един кламер, можете да използвате клещи.

Горната огъната част на кламера трябва да се изправи и кламерът да се завърти. Долната му част остава огъната. Направете същото и с втория - поставете го от другата страна на тапата. Горните части на стърчащите кламери трябва да бъдат завързани заедно, след това поставете отвертка или химикал и издърпайте нагоре.

9 мита за виното

С ключовете за вратата

Някои успяват да отворят бутилка вино дори с обикновени ключове. За да направите това, поставете заострения край на ключа в тапата, така че ъгълът на наклон да е около 45 градуса. След това трябва да превъртите ключа в тапата, като го издърпате към себе си.

Самонарезен винт или клещи

Това е един от най-безопасните начини за отваряне на бутилка вино. В този случай ще ви трябва физическа сила, така че това е подходящ вариант за мъжки компании.

Необходимо е да натиснете самонарезния винт в тапата по такъв начин, че на повърхността да остане 1,5-2 см. След това трябва да вземете клещи, да хванете главата на самонарезния винт с тях и да го издърпате заедно с тапата. Вместо клещи ще свърши работа чук с накрайник във формата на пирони.

Този метод няма да помогне, ако трябва да отворите бутилка отлежало вино - тапата може да се разпадне.

Шило и обикновена връзка, канап

Ще ви трябва обикновена връзка за обувки или канап. Нуждаете се също от шило, игла за плетене или плоска отвертка. Необходимо е да завържете връзката на голям възел, да направите дупка в корковата тапа с остър предмет, в който да я натиснете, докато краят стигне под тапата. След това трябва да издърпате - тапата трябва да изскочи от бутилката. Ако се извади без блокиране, тогава трябва да направите по-голям възел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com