Невижданите ползи от банята с оцет или сода за стъпалата

35204
Невижданите ползи от банята с оцет или сода за стъпалата
Снимка: iStock

Баните за крака или взимането на вана, в която са разтворени билки и ценни за организма вещества, са средство за подобряване на здравословното състояние от незапомнени времена. Баните в леген  със сол и гореща вода за стъпалата са неразделна част от народната медицина и продължават да се използват при температура и грипоподобни състояния, както и за общо загряване на организма. Не по-малко полезни са баните с оцет и сода за стъпалата. Здравето на стъпалата е от ключово значение за здравето на цялото тяло, а баните имат доказани ползи за общото състояние.

Ползи от баните с оцет

Ако искате меки като на бебе стъпала, доверете се на тези два натурални продукта

Лятото е в разгара си и почти всеки от нас вече е заменил затворените обувки с джапанки, сандали и всякакви други отворени модели. Кога...

Оцетът е природно средство с доказан антисептичен и антибактериален ефект. За да си направите баня с него, важно е да е чист оцет при това ябълков.Най-добре да си го приготвяте сами, но ако това не ви се отдава, то потърсете купешки с отлично качество и доказан произход. Слагат се 5 супени лъжици оцет в леген с гореща вода, разбърква се и се потапят краката за 20-тина минути или докато водата изстине. Краката не се изплакват след тази баня. Банята с оцет е полезна при микози, тъй като нормализира РН, както и за облекчаване на умора и тежест в стъпалата. Помага и при подути стъпала, ако причината за отокът е умора и прекарване на много дълго време в изправен или седнал стоеж. Бани с оцет може да правите и при лоша миризма на краката, тяхната ефективност е доказана и при този неприятен проблем. Количеството на оцета в този случай трябва да е по-голямо – половин-един литър в леген с 2-3 литра вода. Благодарение на киселините, които оцетът съдържа, се намалява лошата миризма и се  инхибира растежът на микробите, с което се въздейства трайно върху проблема.

При сърбеж на стъпалата, причинен от алергия, гъбички, некачествени материали, от които са изработени обувките ви, баните с оцет също могат да са много полезни и да намалят неприятното усещане. В този случай се изсипват в легена равни части оцет и вода и краката се потапят за 20-тина минути.

Полза от баните със сода

Хлебната сода е народно средство за борба с инфекциите с ефективно антибактериално въздействие. Отлично се справя с възпаления и гъбични инфекции. Как да си приготвите банята? Поставете 5 лъжици сода за хляб в леген с гореща вода – толкова гореща, колкото може да изтраете, разбъркайте, за да се разтвори содата и потопете краката. Може да постоите 20-30 минути или докато водата изстине. Не изплаквайте краката, намажете ги с подхранващ крем и обуйте дебели и топли чорапи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com