Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нужни ли са ни мъдреците и какво ще се случи, ако ги премахнем?

24 декември 2021, 09:10 часа

Нашите зъби наречени мъдреци, обикновено се приемат противоречиво сред мнението на много хора. Повечето от тях не биха искали мъдреците им да израснат, защото в повечето случаи може да предизвикат усложнения и да се наложи тяхното вадене. Нека видим дали са нужни и какво ще се случи ако решим да ги премахнем.

Какво представляват мъдреците?

Обикновено мъдреците са третият набор кътници, развиващи се  и поникващи още в тийнейджърството или до средата на двайсетте години на човек. Важни са за укрепване на венците, но те могат да доведат и до усложнения и щети по другите зъби или челюстна кост. Това налага тяхното премахване впоследствие.

Откъде произлиза тяхното наименование?

Те са наречени така, защото поникват във възраст, предполагаща се, че  човек е достигнал определено съзряване.

Нужни ли са ни мъдреците?

Предположенията гласят, че нуждата от мъдреци е била още в ранните човешки години на създаването на света, когато хората са се хранели със сурови ядки, кълнове и месо. Този вид храна изисквала по.здрава захапка, предполагаща и по-големия набор от кътници.

В днешното съвремие, с развиването на хранителната индустрия, където се предлагат добре сготвени храни за консумация, определено тези кътници са ни излишни. Затова и израстването им е в по-късна възраст на човека, а при някои дори това не се случва, но е рядкост.

Защо е болезнено тяхното израстване?

Обикновено мъдреците по-предразположени към инфекциозни проблеми и възпаляване, водещи до проблем с венците. По-податливи са на кариеси поради по-навътрешното си разположение в устната кухина, труднодостъпна за цялостно почистване. Там се събират най-много микроби и размножават, което се причинява поради обработването на храната и задържането на части от нея надълбоко в кухината.

Задължително ли е премахването им?

Мъдреците обикновено са подложени на рискове от инфекция, подлагащо на съмнение функционалността и ползата им. Добре е да поддържаме добрата си устна хигиена, за да избегнем подобни неща. Ако мем правилно зъбите си и се изплакваме с вода за уста след това, можем да намалим доста този риск.

Кога и как е най-добре да бъдат отстранени мъдреците, при признак на тяхното възпаляване?

Ако мъдреците ни проявяват симптоми на възпалителен процес е добре да се консултираме веднага със зъболекар, който да реши дали те трябва да бъдат лекувани или извадени. Статистиката показва, че тези които изчакват с премахването на мъдреците след 35 годишна възраст имат повече усложнявания, отколкото хората, решили да ги извадят в по-ранен етап.

Надяваме се всички тези съвети да са ви били полезни, преди да решите да извадите вашите мъдреци или не.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес