Опасни ли са заместителите на захарта?

9094
Опасни ли са заместителите на захарта?
Снимка: iStock

Съвременният начин на живот предполага консумиране на рекордно високи количества захар. Повечето от нас дори не осъзнават, че освен лъжичките в кафето и чая и захарта от сладките изкушения приемат бялата отрова с безалкохолни напитки, подсладено кисело мляко, консервирани храни. Много продукти съдържат скрита захар, което води до свръхконсумация.

Поглъщането на подобни количества от бялата сладост вреди не само на талията и фигурата, но и сериозно застрашава здравето, повишава риска от сърдечносъдови заболявания, диабет, инсулинова резистентност, високо кръвно налягане, инфекции, кожни раздразнения и възпалителни процеси.

Тези напитки ускоряват стареенето, предупреждават диетолози

Сладките газирани напитки могат да предизвикат преждевременно стареене на клетъчно ниво, отбелязват изследователите от Калифорнийския у...

Това налага ограничаване на консумацията на захар и заместването ѝ с подсладители. Някои от тях са без калории и подпомагат отслабването, други доставят на тялото щедри количества калории, но са по-препоръчителни за здравето от захарта и все пак по-нискокалорични от нея. Различаваме изкуствени и естествени заместители на захарта. Безопасни ли са те и можем ли да ги приемаме неограничено?

Опасните синтетични заместители на захарта

1.       Аспартам

Този заместител на захарта се използва най-често при производството на газирани безалкохолни напитки. Той не съдържа калории и не води до напълняване, но много учени го свързват с опасността от развитие на епилепсия, сърдечно-съдови заболявания и рак, считайки го за канцерогенен. Препоръчваме ви да избягвате този заместител на захарта.

2.       Захарин

Кои Е-та какви болести причиняват. Цялата истина

Храната, която се храним е отровна. Поглъщаме купища отрова под различни форми и ни карат да си плащаме за това. Месото, зеленчуците, к...

Захаринът е един от най-използваните подсладители за кафето и чая, както и един от първите изкуствени подсладители в световен мащаб. Редица изследвания го свързват с повишен риск от злокачествени тумори, диабет и заболявания на сърцето и съдовете. Най-добре е да подслаждате чая с мед, а кафето да привикнете да пиете чисто и горчиво.

3.       Ацесулфам

Употребява се в сокове, сладолед и в редица десерти. Добре е да го избягвате, тъй като не е безопасен за здравето. С повишената му консумация се увеличава рискът от поява на злокачествени изменения, главоболие, депресия. Отрицателно е влиянието му и върху функционирането на нервната система.

4.       Цикламат

Забранен е за употреба в редица страни, тъй като се счита, че създава опасност  от проблеми с бъбречната функция. Категорично не се препоръчва консумацията му от деца, бременни и кърмачки.

Нула калории – пътят към затлъстяването

Изкуствените подсладители без калории понякога не само, че не помагат да се намали теглото, но и водят до затлъстяване и диабет. Посл...

Естествени заместители на захарта

Сред естествените заместители на захарта са фруктозата и сорбитола. Те са напълно безопасни за здравето, по-ниско калорични са от захарта и консумацията на храни с тези подсладители е по-добро решение от изкуствените заместители или захарта. Все пак спазващите режим за контрол на теглото или целящите отслабване трябва да ги избягват, тъй като съдържат достатъчно калории, за да заоблят фината талия.

Едни от най-новите заместители на захарта са стевията и цитрозата. Стевията е билка, а цитрозата се получава от цитрусовите плодове, видно от името ѝ. Те са бедни на калории, безвредни за здравето и позволяват постигане на стройна фигура без никакъв здравословен риск. Винаги, когато е възможно, предпочитайте продукти със стевия или цитроза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com