Опасности, които ви дебнат на плажа

17078
Опасности, които ви дебнат на плажа
Снимка: Getty Images/Guliver

 

Най-дългоочакваният сезон е тук. Навярно стягате куфарите за лятната отпуска или поне трескаво търсите място за отсядане в дестинацията, за която мечтаете. Горещо лято, златен пясък, вълни, разбиващи се на морска пяна – кой би устоял на това? За да не се превърне почивката от вълнуващо приключение в кошмар обаче, важно е да знаете какви опасности ви дебнат върху горещя пясък и в разхлаждащото море и как да се предпазите от тях.

Опасности, които ви дебнат на пясък

Плажовете никога не са достатъчно чисти. Особено живописните диви плажове, които са далеч от цивилизацията и не се охраняват и поддържат. Стъпвайте внимателно на пясъка на тези места. Не е изключено да се натъкнете на счупени стъкла, спринцовки и остатъци от храна. Острите предмети могат да наранят ходилата ви и да прекратят преждевременно отпуската ви. Използвани игли могат да ви заразят с букет от опасни болести, ако се одраскате или набодете на тях. Остатъците от храна крият бактерии, които не са за подценяване.

Как да се предпазите?

Ходете с обувки за плаж на подобни места. Гледайте си в краката и не заравяйте ходилата си в пясъка, докато се излежавате. Така ще може да се насладите на неподправена красота и природа без риск за здравето.

Градските плажове крият риск от инфекции и вируси.

Как да се предпазите?

Изберете място, което е по-отдалечено от най-използваната зона и на което може да почивате спокойно, без да се в тесен контакт с много хора. Внимавайте с капанчетата по плажа, храната, която продават върху пясъка, и разбира се – с личната си хигиена. Мийте ръцете си често и преди хранене, за да не се окажете с чревна инфекция.

Плажовете са любимо място на крадците.

Как да се предпазите?

Не носете в плажната си чанта много пари и лични документи. Ако все пак се налага да имате в себе си повече банкноти, дръжте ги на сигурно място, не в плажната чанта. Проявете хитрост и ги приберете например в кутията на плажното мляко, която открито стои върху кърпата ви. Джебчиите проявяват интерес към чантата ви, не към мазилата ви.

Внимателно, ако сте с малки деца. Те обичат да слагат всичко в устата си, а пясъкът крие „съкровища“ за тях.

Как да ги предпазите?

Ако разровите, ще откриете сламки, фасове и всевъзможни боклуци в пясъка. Почистете ги, преди да оставите детето да играе.

Топлинен удар, слънчев удар, дехидратация.

Как да се предпазите?

Разхлаждайте се в морската вода, приберете се на сянка между 12 и 16 часа, отпивайте вода често на малки глътки. При симптоми на неразположение приберете се незабавно и се консултирайте с лекар, ако не отминават или се задълбочават.

Опасности, които ви дебнат в морето

1. Медузи. Предизвикват болка и парене. Наблюдавайте водата около вас и се пазете от контакт с тях. Ако сте опарени, поръсете мястото с пясък.

2. Скали по дъното. Ако не виждате дъното, стъпвайте внимателно, за да не нараните ходилата си или изкълчите глезена си.

3. Удавяне. Не влизайте във водата, ако флагът сочи опасност. Разхладете се на брега. Ако попаднете в мъртво вълнение, не плувайте към брега, а успоредно на него или под диагонал, докато се измъкнете от клопката му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com