Опровергаха мита за късното бащинство

6874
Опровергаха мита за късното бащинство
Снимка: Thinkstock/Guliver

Анализ на данни за четири милиона бащи и деца в Северна Европа, живели през XVII-XIX век, развя разпространените представи, че късното бащинство и оцеляването на всички деца в съвременните развити общества допринасят за натрупването на опасни мутации и вредят на общото здраве на популацията.

Изследването е представено в сп. bioArxiv, съобщава New Scientist.

Къде по света бащите получават най-дълъг отпуск при раждане на дете?

По данни на Световния икономически форум, Япония и Южна Корея са страните, където бащите получават най-дълга почивка от работа, когато ...

Много биолози смятат, че еволюцията в развитите страни е спряла, тъй като почти всички деца доживяват до пълнолетие и медицината вече не позволява на природата да провежда естествен отбор.

Но немският психолог Рубен Арслан (Ruben Arslan) и колегите му са открили свидетелства, че еволюцията все още продължава, а вредните мутации се премахват от популацията.

Арслан изучил записки в църковни книги за раждането и смъртта на жители на Германия, Швеция, а също и на Квебек, и ги сравнил със съвременната шведска медицинска статистика. Предишните изследвания показвали, че всяка година в повече на бащата (преди зачатието) прибавят на неговото дете две допълнителни мутации (на ниво гени).

Но Арслан открил, че тези мутации имат малки шансове да бъдат предадени по-нататък – при по-късните деца се раждат с около 5% по-малко деца.

800 млн. жители на Земята произхождат от 11 бащи

Генетиците смятат, че значителна част от населението на Азия са потомци на лидери на номадски народи. Учени от Франция и Великобритани...

Причината за това явление е, че излишните мутации правят зачеването и раждането на здрави деца по-трудни. Освен това учените са изяснили, че макар през ХХ век възрастта, при която се появявало първото дете на мъжа, е нараснала силно, средната възраст на бащите по популации сега е станала по-ниска, отколкото през XVI век, допълва Lenta.ru.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com