Перилните препарати съсипват кожата

1395
Перилните препарати съсипват кожата
Снимка: iStock/ Guliver

Добрата и честа хигиена на ръцете помага за предотвратяване на разпространението на инфекции, но тази превантивна практика може да увреди и кожата. Все повече хора се обръщат към дерматолозите за съвет относно кожното дразнене, причинено от повишената честота на миене на ръцете и прекомерната употреба на дезинфектанти. Прилагането на детергенти или дезинфектанти върху кожата на ръцете може също да изостри хода на съществуващи кожни заболявания, като атопичен дерматит или псориазис.

Препоръки за здрава кожа

Този домашен омекотител за дрехи се превърна в ХИТ сред домакините

Колкото по-хубаво ухаят дрехите в гардероба ни, с толкова по-голямо желание ги разхождаме върху телата си. Добре парфюмираната и омекот...

За съжаление, кожните проблеми, свързани със строгата хигиена на ръцете, сега са неизбежни за много хора, особено за здравните работници и работниците в хранително-вкусовата промишленост. За хората, предразположени към атопична екзема, това е много труден момент, тъй като те вече имат дефектна кожна бариера, което прави кожата им по-чувствителна към дразнители.

Дори за тези, които не са имали проблеми с екзема преди, някои съставки, открити в дезинфектантите и детергентите, могат да попречат на естествената защитна бариера и да причинят суха кожа.

Какво разрушава кожната бариера?

Измиването на ръцете ви със сапун или силни дезинфектанти премахва естествения липиден слой на кожата (хидролипидната козина), който предпазва кожата, което може да причини дразнене и дори да развие контактен дерматит. Има два основни типа кожни реакции, свързани с хигиената на ръцете. Първият и най-често срещаният тип варира от доста леки до изтощителни симптоми, включително сухота, дразнене, сърбеж и дори напукване и кървене. Този набор от симптоми е известен като контактен дерматит на дразнене. Вторият тип кожна реакция, алергичен контактен дерматит, е по-рядко срещан и се причинява от алергична реакция към определени съставки в продуктите за хигиена на ръцете.

Как да се грижим за ръцете си, за да намалим риска от суха кожа?

Не купувайте тези продукти на едро

Обичаме да са запасяваме и купуваме на едро доста продукти, защото така спестяваме пари, а и сме сигурни, че най-важните неща, които по...

Не е необходимо почистващото средство да е антибактериално, за да премахне замърсяванията и вирусите. По принцип антисептичните съставки не са необходими за правилна хигиена на ръцете, ако спазвате правилната техника на измиване (измиване с топла вода със сапун за поне 30 секунди). Като такива, предимствата на правилната хигиена и предотвратяването на предаване на болести надвишават риска от дразнене, причинено от такива продукти. Въпреки това, използването на овлажняващ и омазняващ крем след всяко измиване може значително да намали ефекта от сухота на кожата. Също така се предупреждава да не се използва гореща вода за измиване на ръцете или душ, тъй като това може да влоши състоянието на кожата. След банята внимателно подсушете кожата и я намажете с емолиент до 30 минути след къпане. Атопичният дерматит (АД), наричан още алергична екзема, е хронично заболяване. Той е резултат от взаимодействието на генетични фактори, увреждане на епидермалната бариера, нарушения на имунната система и фактори на околната среда.

Строгата хигиена на ръцете, свързана с настоящата пандемия от COVID-19, може да изостри хода на заболяването. И така, как хората с екзема могат да защитят кожата си, като същевременно се предпазват от коронавирусна инфекция? Санитарните служби препоръчват да миете ръцете си по-често и старателно със сапун и вода, за да премахнете всеки вирус. Въпреки това, такава строга хигиена на ръцете може да изостри проблемите с екземата.

На 25 март 2020 г. Британската асоциация на дерматолозите заяви, че измиването на ръцете с омекотители може да не е толкова ефективно за премахване на вирусни частици, колкото използването на сапун. Това е така, защото вирусните частици могат да останат върху кожата в остатъците от омекотителя, който не е измит.

Ето защо хората с екзема все пак се съветват да следват насоките на правителството да мият ръцете си със сапун и вода, когато е възможно, вместо с омекотяващ заместител на сапуна. Много е важно обаче да намерите начини за справяне със сухата кожа и екземата на ръцете, които могат да бъдат причинени или влошени от честото им миене със сапун. Миенето на ръцете обикновено е по-добро от дезинфекцията на ръцете от гледна точка на предотвратяването на суха кожа на ръцете, особено когато след измиване се нанася овлажняващ крем. Нанасянето на овлажнител след всяко измиване на ръцете може да помогне за предотвратяване на сухота на кожата. Преди всичко трябва да използвате емолиенти, т.е. локални препарати, които не съдържат активни вещества, с овлажняващи и смазващи свойства. Те подобряват хидратацията на роговия слой (благодарение на действието на урея или глицерол) и намаляват загубата на вода.

Не се препоръчва използването на препарати, съдържащи чисто масло (например кокосово масло, арганово масло), тъй като те могат да влошат сухотата на кожата.

Коя е най-опасната битова химия за децата?

Миещите средства, опаковани в капсули, таблетки или пакети, се явяват най-опасни за малките деца. До този извод са стигнали американски...

Емолиентите трябва да се използват в правилната доза. На двете ръце на възрастен е достатъчно да нанесете около 5 g от препарата, тоест количеството от препарата върху върха на показалеца. Емолиентите могат да се използват продължително време при лека до умерено тежка екзема.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com