Петък, 13-ти - лош късмет или ден на доброта

16863
Петък, 13-ти - лош късмет или ден на доброта

Лошият късмет, който мнозина смятат, че носи петък 13-и, се препокрива и със Световния ден на добротата, който също се отбелязва на 13-и ноември, информира БГНЕС.

В много страни суеверните хора вярват, че датата 13, съчетана с петъчния ден, носи негативи, лош късмет и нещастие. Някои от тях дори прибягват до крайни мерки, като невдигане на телефона и неизлизане от вкъщи, вярвайки, че така ще се чувстват по-безопасно.

Късметлийски ритуали за ПЕТЪК 13-ти

Суеверните хора за този ден за много. За това намерихме полезна информация за тези от вас, които смятат, че късметът им може да изчезне...

Доказано е, че дори съществува и фобия от петък 13-и, която се нарича „параскевидекатриафобия”. Думата е гръцка и е съставена от три други – „параскеви”, което означава „петък”, „дека триа” е „тринадесет” и „фобия”-„страх”.

Интересно е да се отбележи, че повече от 80% от небостъргачите нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи доста по-нестресиращо.

От другата страна на нещата, пък още от 1998 година 13 ноември е и датата, на която сме по-добри. Идеята тръгва от Япония, която преди 15 години провежда конференция с призив да бъдем по-добри. Целта на Световния ден на добротата е да се забрави себичността, да погледнем по-далеч от собствения си кръг, да забравим границите, расите, половете и религията. Да разберем, че всички обитаваме една планета, живеем в един свят и трябва да се погрижим за мира в него, като се уважаваме и съжителстваме в щастие. Това може да стане само, ако сме добри един с друг.

Да се плашим от лош късмет или да бъдем добри - днес избираме сами.

И е петък, и е 13-ти

Петък 13-ти, наричан още "черен петък", от незапомнени времена досега продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com