Плиска, Търново или София - кой град е най-дълго столица?

19474
Плиска, Търново или София - кой град е най-дълго столица?
Снимка: iStock

Днес представяме специална статия за всички историци. Всички сме запознати със столиците на България, но коя е била най-дълго такава? Дали това е столицата на Първата, Втората или Третата българска държава? Отговорът скоро ще разберем!

Кой град е бил най-дълго столица?

1.Плиска - (680-893) - 213 години

На първо място в тази класация е столицата на Първата Българска държава - Плиска. Това се случва след като българите, под ръководството на Аспарух, напускат територията на Стара Велика България. Синът на Кубрат напуска старата ни столица Фанагория и се премества към делтата на река Дунав, където се установява в Онгъла. Там успешно отблъсква нападението на ромеите.

От 680/681 година ли е столица Плиска

Въпросът за началната година на Плиска става столица е спорен. Много историци твърдят, че това се случва доста по-късно от 680 или 681 година и смятат, че столицата се намира в Онгъла. Въпреки че не може да отречем логиката на тази хипотеза, официалната историография приема 680/681 година за година на формиране на Плиска като столица.

През 893 година столицата е преместена в Преслав по време на големия общонароден събор, организиран същата година. На него Борис I потвърждава християнството като религия в България, поставя Симеон за владетел и сменя столицата. Постепенно Плиска загубва своето водещо място в Българската държава.

2.Велико Търново(1185-1393) - 208 години

На второ място в класацията е градът, който е бил столица през цялата Втора Българска държава. Този град получава този си статут след въстанието на Асен и Тодор (Петър) през 1185 година, когато е възстановена българската държавност. Византия признава този факт по-късно, но за нас тази година е ключова. Приемаме, че крайната година за Велико Търново е 1393 година, когато градът пада под Османска власт. В този период Иван Шишман обявява Никопол за нова столица.

3.София (1879-2024) - 145 години

София заема третото място в класацията ни като столица. Избрана е за такава през 1879 година от Учредителното събрание - по предложение на Марин Дринов. По време на Освободителната война се споменават няколко възможни имена за бъдеща столица на страната:

  • София
  • Пловдив
  • Одрин
  • Търново

След Берлинския конгрес, опциите се свеждат до София и Търново. Въпреки че Учредителното събрание на Княжество България е проведено в Търново, преобладава мнението за избора на София като столица. Причината за предложението на Марин Дринов е, че София е в сърцето на българското землище и е най-подходяща за бъдещото разширение на страната в посока на обединение на всички български земи в една държава. Предложението среща сериозна подкрепа от мнозинството представители в събранието, сред които са Драган Цанков, Петко Каравелов, Марко Балабанов, Григор Начевич и други.

Представяме ви класацията за това кой е бил градът най-дълго столица на България. Единственият спорен момент е свързан с това кога точно Плиска е избрана за столица по времето на Аспарух. В бъдеще се надяваме този въпрос да бъде разрешен и да установим със сигурност кой е наистина на първо място. Ако проблемът не бъде разрешен в следващите 70 години и не се промени столицата, ще знаем, че София ще окупира първото място в класацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com