Подранилата пролет даде старт на рафтинг-спусканията

30977
Снимки: БГНЕС

В Кресненското дефиле започнаха рафтинг-спусканията с гумени лодки, благодарение на подранилата пролет, пише БГНЕС.

Обикновено сезонът на спусканията стартира в началото на месец април. Пролетният февруари обаче дръпна с два месеца напред сезона на шеметните спускания с лодки.

Европейска купа по рафтинг в Креснеското дефиле

Национален шампионат по рафтинг, кръг от Европейската купа, се провежда в Кресненското дефиле, съобщи БГНЕС.Петият шампионат стартира с...

Така почти два месеца по-рано започнаха спусканията с каяци и гумени лодки по водите на река Струма в дефилето между Симитли и Кресна. 

Шесторките-мъже и жени на клуб "REFLIP" започнаха тренировки преди първото състезание, което се провежда през април в Кресненското дефиле. Двете шесторки, както и състезатели по едноместен каяк направиха днес 3-часово тренировъчно спускане по реката от "правия" до "кривия" тунел в дефилето.

Някои участъци от 6-километровото разстояние бе преминавано с по няколко повторения, докато шесторките изградят своя пълен синхрон. Няколко пъти бяха нужни, за да се отработи преминаването на "Бегуновия" бързей, намиращ се в началото на трасето.

След това екипажите преминаха набързо до финала, където ги очакваше най-трудното - преминаването на "Каскадата" или "Казана" преди Додевия гьол. Около 100-метровия бързей е особено опасен по това време на годината, тъй като водите на Струма са ниски. Така трасето е осеяно с камъни, покрай които се преминава като на ски-слалом.

Река Велека заля пътя Ахтопол-Резово

Пътният участък между Ахтопол и Резово е затворен, поради заливане на шосето от водите на придошлата река Велека. По първоначални данн...

Малко преди 15 часа три от най-смелите и непреминавали през участъка момичета преминаха през "каскадата", вещо водени от треньора и съосновател на клуба Иван Топалов-Къдравия. Момичетата преминаха безаварийно през участъка, за да финишират във врящия казан на Додев гьол. Не този късмет имаше каяка, който се обърна още в началото. Така се наложи момичетата и треньорът Топалов да хванат каяка, преди да е отнесен към Кресна.

След спускането през "Казана" най-щастливи бяха момичетата, преодолели най-голямото изпитание в рафтинга и каяка в Креснеското дефиле. Тук, под скалите на 4 април 1904 година трусът от 8-ма степен по скалата на Рихтер е отворил огромна пукнатина. В нея водите на реката са изчезнали за няколко дни, докато я напълнят и потекат отново към Кресна. За това бездънният вир е наричан още и "Пералнята".

Източник и снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Хората с тази кръвна група са най-красиви
Хората с тази кръвна група са най-красиви

Кръвната група предопределя не само предразположеността към определени заболявания, но и физическата привлекателност. Това показва проучване,...