Полезните свойства на юката - знаете ли, че става за ядене?

31954
Полезните свойства на юката - знаете ли, че става за ядене?
Снимка: iStock

Юката  е вечнозелено растение, което в природата най-често се среща в районите на Северна, Централна или Южна Америка. На вид тя много наподобява царевицата и също като нея расте много нависоко. У нас юката се отглежда като декоративно растение, което може да бъде с много разклонения или да има едно стебло с листа по цялата му дължина, зависи от това дали я подрязвате или я оставяте да расте свободно нагоре, докато не стигне тавана.

Юката е много непретенциозна и издържа на почти всякакви условия, дори и на дълго засушаване. За сметка на това тя много обича топлината, така че през зимата не бива да я оставяте в студено и неотоплено помещение. Юката е сред любимите цветя на много от цветарите, които нямат много време да отглеждат цветя, но все пак искат да внесат уют в дома си с някоя и друга саксия. Ето защо тя е много подходяща за тях. Едно, че ще стои много добре в някой ъгъл на дневната, но и не изисква много грижи, просто трябва да я поливат редовно, да я подхранват през пролетта и лятото и от време на време да забърсват листата й, защото по тях се събира прах.

Как да си отгледаме трилистник

Трилистникът е растение от семейство Змиярникови, чиято родина са островите Фиджи и Хаваите. Нарича се така, защото обикновено, когато ...

Когато порасне много високо и вече опира в тавана можете да отрежете стеблото и на отрязаното място да капнете малко восък. Не след дълго време ще забележите, че отстрани започват да излизат нови разклонения с много листа. Така вашата юка ще стане още по-красива. Друг вариант да придадете форма и обем на своето растение е да отрежете няколко от разклоненията й, на различна дължина и да ги засадите в същата саксия при основното дърво. Така тя ще изглежда много по-добре, а и по този начин ще можете да прикриете оголените маста по стеблото.

Юката, освен като декоративно растение е и много полезна за здравето. Може би малцина от вас знаят, че тя може и да се яде. В миналото индианците са използвали корените на юката вместо картофи. Те ги изваждали, обелвали ги и ги сварявали, като така използвали растението за своето препитание. Съвременните учени смятат, че юката е много полезна, защото в корените й се съдържа много витамин С и много фибри и въглехидрати. Растението има и антибактериално действие и има свойствата да облекчава болките при хроничен артрит или да лекува възпаления. Освен това, в юката се съдържат в естествения си вид и разпенващи вещества, които я правят много подходяща за направата на сапун.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com