Ползи и вреди от консумацията на бира

6256
Ползи и вреди от консумацията на бира
Снимка: iStock/Guliver

Все повече се говори за това дали консумацията на бира е здравословна в тази публикация ще говорим за предимствата и недостатъците на пиенето на бира за нашето здраве.

На първо място трябва да се отбележи, че алкохолът е дехидратиращ агент и следователно бирата не е идеална, за да ни осигури добра хидратация. Той обаче съдържа и полезни за нашето тяло елементи, така че може да се препоръча умерената му консумация.

Предимства:

- Високо съдържание на фолиева киселина. Поради тази причина консумацията на бира е защита при сърдечно-съдови заболявания.

- Източник на химиопрофилактични вещества и антиоксиданти като ксантини и полифеноли, така че е свързано с профилактиката на различни видове рак.

- Високо ниво на калий: Бирата съдържа високо ниво на калий, което заедно с ниския процент натрий прави бирата диуретик.

- Добър холестерол: Според доклада, представен наскоро, друга полза от бирата е, че тя помага на така наречения добър холестерол, особено при жените.

- Съдържа минерали като силиций, магнезий или фосфор, които са свързани с профилактиката на костни заболявания.

Недостатъци:

- Пиенето на бира благоприятства  коремното затлъстяване  (добре познатото бирено коремче). Най-общо казано, 33кл бира (една кутия) без алкохол би била около 56Ккал, докато същото количество с алкохолен обем от 5% съдържа около 150Ккал. Колкото по-голям е обемът на алкохола, калориите се увеличават (един грам алкохол се равнява на 7Ккал) и от своя страна по-меките бири могат да имат по-малко калории, въпреки че алкохолното правило може да варира в зависимост от съставките, използвани за приготвянето му.

- В допълнение, излишната бира може да причини киселини, киселинност или гастроезофагеален рефлукс, тъй като поради своя състав, тя насърчава секрецията на стомашна киселина.

- Като алкохолна напитка, дори в малки количества, тя засяга двигателните умения и вниманието, затова не се препоръчва при шофиране. 

 Следователно не става въпрос за забрана на алкохола, а за приемането му с повишено внимание и никога не пийте бира заради нейните благоприятни свойства, тъй като всяка друга храна, например зеленчуци, съдържа и е много добър източник на фолиева киселина и антиоксиданти, но те нямат неблагоприятни ефекти и тяхната цена е много по-ниска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com