Ползите от червеното вино – истини или мит?

10254
Ползите от червеното вино – истини или мит?
Снимка: iStock/Guliver

Виното е популярна алкохолна напитка, която се консумира стотици години. Консумацията на червено вино е свързана с благоприятни ефекти върху здравето, включително по-нисък риск от коронарна болест на сърцето, както е показано от епидемиологичните проучвания. Въпреки това, дори умерената консумация на алкохол не винаги е от полза за здравето ни и ние също имаме доказателства от изследвания.

Механизъм на действие

Алкохолните напитки, включително червеното вино, могат да подобрят липидния профил, който се изразява в повишаване на HDL холестерола ("добър" холестерол) и намаляване на окисляването на LDL. В допълнение, те проявяват противовъзпалителни и антикоагулантни свойства и подобряват ендотелната функция и инсулиновата чувствителност. В обобщение може да се предположи, че червеното вино, като влияе на отделните етапи от атеросклеротичния процес, го забавя, което се изразява клинично чрез намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

От досегашните изследвания не става ясно коя съставка от вино има защитен ефект върху сърцето. Дали алкохол или полифеноли или и двете. Сред полинфенолите ресвератролът се споменава като важно съединение. Събрани са много данни за ресвератрола и неговите ефекти върху хипертонията, атеросклерозата, инсулт, инфаркт на миокарда и сърдечна недостатъчност. Посочени са благоприятни ефекти от прилагането на ресвератрол като хранителна добавка при споменатите по -горе заболявания. Но в това отношение все още са необходими повече клинични изпитвания.

Трябва да се отбележи, че кардиопротективният ефект е свързан с умерено пиене, т.е. според указанията на Европейското дружество по кардиология, около 10-20 g чист алкохол на ден. Превръщайки това във вино, това са 1-2 чаши (125-375 мл) на ден. Една chasha вино (приблизително 140 мл) съдържа 10,5-18,9% чист алкохол.

Червено или бяло вино?

Червеното вино има 10 пъти по-високо съдържание на полифеноли от бялото вино и тази разлика е резултат от ферментацията на гроздова мъст в червено вино. По-високото съдържание на полифеноли е свързано с по-силни свойства за насърчаване на здравето.

Може ли виното да бъде вредно за здравето?

Многобройни проучвания подкрепят благоприятното въздействие на червеното вино и алкохола върху сърдечно-съдовата система. Трябва да се подчертае обаче, че въпреки че това бяха големи проучвания, отчитащи географското местоположение или културното поведение, те бяха само епидемиологични изследвания. Това накара учените да поставят под въпрос тези резултати, което предполага необходимостта от повече клинични изпитвания, базирани на начина на живот. Най-често се подчертава значителното влияние на начина на живот и диетата върху появата на много заболявания, а алкохолът е само един от елементите на това действие.

Наблюдателните проучвания показват, че хроничната умерена консумация на алкохол може да доведе до пристрастяване и неговите последици. В допълнение, клиничните изпитвания показват, че хроничната консумация на алкохол може да предизвика uvrejdane na черния дроб, панкреаса и някои видове рак и неврологични заболявания.

Резюме

Червеното вино в умерени количества, т.е. 1-2 чаши на ден, намалява риска от коронарна болест на сърцето. Въпреки това, дори умерените му количества могат да увеличат риска от други заболявания, включително черен дроб, панкреас и рак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com