Правилата за здравословен сън или защо сънят е безплатен козметолог

3588
Правилата за здравословен сън или защо сънят е безплатен козметолог
Снимка: iStock/Guliver

Сънят заема около една трета от живота на човек. Знаем със сигурност, че без сън тялото не може да функционира. Какво точно се случва в този момент и защо е толкова важно да се поддържа модел на сън при всякакви житейски обстоятелства, вижте сега:

Дълго време се смяташе, че както тялото, така и мозъкът изобщо не функционират по време на сън. Науката обаче е доказала обратното: сънят е период, когато мозъкът работи активно върху цял набор от процеси, необходими не само за осигуряване на живот, но и за подобряване на качеството му. Тези процеси засягат както физическото, така и психологическото здраве на човек.

Цикли на съня

Докато спите, мозъкът непрекъснато повтаря едни и същи действия и процеси, които са разделени на две фази: REM и NREM сън. Те съставляват пълен цикъл на съня, който се повтаря четири до пет пъти на нощ. При първото повторение на този цикъл бавният сън отнема по-малко време от бързия сън, но през нощта съотношението им се изравнява.

Фазата REM сън се нарича още фаза на бързото движение на очите (REM фаза), тъй като в това време очите активно се движат под затворените клепачи, а мозъчните процеси са почти толкова активни, колкото и по време на събуждане. Честотата на дишане и сърдечната честота се увеличават, големите мускули на тялото се отпускат и точно в този момент сънуваме. Смята се, че ако внезапно се събудим по време на REM сън, може да изпаднем в сънна парализа.

Бавен или не-REM съня, е фазата, когато всички процеси в тялото се забавят. Състои се от четири етапа. Първото е граничното състояние между будност и заспиване. Вторият е плитък сън, когато сърдечната честота и честотата на дишане остават същите, но телесната температура пада. Третият и четвъртият етап са дълбок сън. REM сънят е изключително важен. Той помага на тялото да си почине и да се възстанови, а също така подобрява способността на мозъка да учи и помни.

Вградени механизми

Какво ще се случи с тялото ни, ако спим по 30 минути през деня?

Сънят през деня осигурява на тялото ни много повече от енергия. Той може да запълни така наречения дефицит на сън, но също така може и ...

Сънят в нашето тяло се регулира от два основни процеса: циркадните ритми и самото желание за сън.

Циркадните ритми се контролират от биологичен часовник, разположен в мозъка. Този часовник реагира предимно на светлина - започва производството на хормона мелатонин в тъмното и го изключва, когато усети светлина.

Желанието за сън е изключително важно, защото тялото се нуждае от почивка толкова, колкото се нуждае от храна, когато е гладно. През деня това желание постепенно се формира и в един момент достига критично ниво и тогава трябва да заспите. Има голяма разлика между желанието за сън и глада. Гладът няма да ви накара да ядете, когато не можете. Но може да заспите във всяка ситуация, дори на среща или докато шофирате. В състояние на изключителна умора тялото може дори да влезе в микросън за няколко секунди с отворени очи. Дремката за 30-40 минути ще помогне за намаляване на желанието за сън и ще отложи момента на заспиване с няколко часа.

Защо имаме нужда от сън

Качеството и количеството на съня пряко влияят на мозъчната функция. Така, на първо място, наречената пластичност или гъвкавост, на мисленето се отнася за това как мозъкът се адаптира и усвоява информацията, която получава. Ако не сте спали достатъчно, тогава през деня ще е трудно да се задълбочите в нещо ново и още по-трудно да си спомните за това по-късно. Някои изследователи също така смятат, че по време на сън мозъчните клетки са по-добри в изхвърлянето на ненужните отпадъчни продукти.

Това е най-опасната поза за сън

Пълноценният сън играе важна роля за физическото и психическото здраве на човек. Факт е, че прекарваме една трета от живота си именно ...

При липса на сън се увеличават и рисковете за здравето. Доказано е, че се засилват симптомите на депресия, засилват се заболяванията на сърдечно-съдовата система и мигрената, повишава се кръвното налягане. Нивото на имунитет също намалява, което увеличава риска от заразяване с вирусни или бактериални заболявания. Сънят също играе важна роля в метаболизма и редовната липса на сън може да увеличи риска от развитие на диабет.

Недостигът на сън, преумора и стресът водят до метаболитни нарушения. При липсата на сън има забавяне на производството на хиалуронова киселина, както и на еластинови и колагенови влакна.

Всичко това води до повяхване и сухота в кожата.

В заключение:

Сънят е изключително важен за всяко жив същество, без значение от възраст, социален статус или друго. Той е начинът тялото, органите и мозъкът да се рестартират за новия ден!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com