Признаци, че сте пред бърнаут

3925
Признаци, че сте пред бърнаут
Снимка: iStock/Guliver

Бърнаут – болестта на XXI век. Това е състояние на хронично изтощение на организма, причинено от продължителен стрес. Как да разпознаем симптомите?

Статистическите данни показват, че бърнаут засяга 4,2% от населението (5,2% от жените и 3,3% от мъжете). Най-често това са хора на възраст 40-59 години. Понастоящем обаче тази възрастова граница е намалена, тъй като все по-млади работещи са изложени на силен и продължителен стрес.

Чудите ли се дали и вие сте пред бърнаут? По-долу ще намерите основните симптоми, които трябва да привлекат вниманието ви.

1. Няма удовлетворение от работата. 

От доста време изпълнявате едни и същи задължения и не ви доставят никакво удоволствие. Усещате, че стоите на място професионално и че се ограничавате да изпълнявате заповеди, без реално да се намесвате в работата.

2. Претоварване и постоянно чувство на умора. 

Имате ли впечатлението, че задълженията ви претоварват и не спазвате сроковете? Чувствате се сънливи и изтощени през цялото време. Това е друг алармен сигнал.

3. Избягване на контакт с началници и колеги. 

Бърнаут-хората започват да се откъсват от другите служители и не се включват в "живота" на компанията. Избягват и контакт с началниците си – на първо място, за да прикрият липсата си на ангажираност и да избегнат допълнителни задължения.

4. Ниско самочувствие. 

В един момент спираш да цениш постиженията си. Струва ти се, че това, което правиш няма стойност. По време на срещи с приятели избягвате да говорите на теми, свързани с работата. Оставаш с впечатлението, че си "по-лош" от другите. Започваш постоянно да си недоволен от себе си.

5. Проблеми със съня.

Вечер не можете да заспите, защото мислите за работа? Не можете ли да станете от леглото сутрин? Дори да успеете да спите цяла нощ, събуждате ли се сънливи? Проблемите със съня са друг признак на Бърнаут (въпреки, че може да е свързано и с други проблеми, така че посетете Вашия лекар!).

6 причини за прегаряне на работното място

Ето 6-те причини за прегаряне на работното място и какво можете да направите, за да го избегнете. 1. Претоварване на работата По-инте...

6. Промени в настроението и негативни емоции. 

Оптимист ли сте един ден и депресиран на следващия? Лесно ли се дразните и изнервяте? Имате ли безмислени спорове с вашите колеги или началници? Това е още един резултат от този синдром.

7. Цинизъм 

В следващия етап на "прегаряне" спираме да виждаме целенасочеността на действията си, което може да доведе до цинично и безразлично отношение към колегите и клиентите. Ако убивате ентусиазма на другите всеки ден, това е знак, че трябва да се промените!

8. Здравословни проблеми и повишена чувствителност към стимуланти. 

10 признака, че сте пред "бърнаут"

Имаме толкова много ангажименти, свързани с работа и личностно развитие, че често стресът взима превес и се случва т.нар. бърнаут. Прег...

Започнали ли сте да имате главоболие или болки в корема без причина? Лекарите разперват ръце и казват, че сте напълно здрави? Тези симптоми може да са свързани със стреса, който идва с бърнаут.

Какво представлява бърнаут прегаряне и какво е усещането?

В резултат на това "изгарянето" значително намалява вашата производителност, кара ви да пропускате следващите дни на работа и с течение на времето се отказвате напълно от нея.

Също така не забравяйте, че Бърнаут може да доведе до сериозни здравословни проблеми. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com