Какво представлява бърнаут - прегаряне и какво е усещането?

2054
Какво представлява бърнаут - прегаряне и какво е усещането?
Снимка: iStock/Guliver

Първо, какво точно представлява бърнаутът?

Както обяснява Херберт Фройденбергер в неговата книга от 1974 г. „Изгаряне: Високата цена на високите постижения“, това е по дефиниция „изчезването на мотивацията или стимула, особено когато нечия отдаденост на кауза или връзка не дава желаните резултати“.

Какво е усещането за прегаряне?

1. Чувство на умора и изтощение.

Понякога дори най-простите задачи се чувстват невъзможни за изпълнение. И колкото и да спите не може да си починете. Имате някаква психическа умора, която просто не си отива. 

2. Чувство за провал и неувереност в себе си.

Някой, който изпитва бърнаут, никога няма да се почувства достатъчно добре. Този тип хора имат ниско самочувствие и се съмняват в способностите си да правят дори нещата, в които са добри.

3. Чувство на безпомощност и капан.

Прегарянето ви поставя в едно усещане за безсилие, от което сякаш не може да се измъкнете. Като кладенец, в който сте паднали и от който не можете да излезете. 

4. Чувство за откъснатост и самота.

Нормално е някой с прегаряне да се откъсне от другите, страхувайки се да не се чувства като тежест. Това води до чувство на самота и тъга.

5. Чувство за циничност и раздразнителност.

Човек, който страда от прегаряне, ще има негативна представа за живота, чувствайки се, че живее в жесток и несправедлив свят. Това може да предизвика изблици на разочарование и гняв.

Има чести признаци и симптоми на бърнаут.

Ако установите, че често хващате заболявания, това може да е знак, че изгарянето е намалило способността на имунната ви система да се бори с болестите. Някои хора с прегаряне могат да получат симптоми като често главоболие, мускулни болки или промяна в апетита и режима на сън.

Кой е най-вероятно да има бърнаут?

Перфекционистите, песимистите и хората, които са маниаци на тема контрол са изложени на висок риск от развитие на симптомите на прегаряне. Много пъти то се случва поради изисквания, свързани с работата. Ако чувствате, че не можете да продължите да работите, не получавате признанието, което заслужавате, или чувствате липса на контрол върху забързаната среда, може да последва изгаряне. Въпреки общоприетото схващане, има някои несъответствия в начина на живот, които могат да доведат до прегаряне. Например пропускане на социализацията поради работни задължения, липса на любовни взаимоотношения, които не предлагат подкрепа, или недоспиване.

Как се възстановявате от прегаряне?

Ясно е, че прегарянето може да повлияе на живота ни по много негативен начин. Въпреки това е важно да възприемем ефектите сериозно и да направим всичко възможно, за да възстановим баланса.

Първото нещо е да се осъзнае, че трябва да се направи промяна. Въпреки че това може да бъде трудно да се приеме, по-добре е от алтернативата да останете в застой в бърнаута си. В зависимост от вашата ситуация, голяма промяна може да бъде да напуснете работата, която мразите. Ако това не е реалистично, може би трябва да помислите да говорите с ръководителя си за това, че сте на предела на вашите възможности. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Знаете ли с какво се хранят охлювите?
Знаете ли с какво се хранят охлювите?

Охлювите напоследък се превърнаха в доста популярни домашни любимци. Те са интересни за отглеждане и непретенциозни към изхранването си. Сред...