Признаците, че прекаляваме със захарта

10630
Признаците, че прекаляваме със захарта
Снимка: iStock/Guliver

Трудно се устоява на сладкото. Покриваме се във всеки един ъгъл у дома, за да похапнем сладко, шоколад, без да ни се скара майка ни или някой друг от семейството.

По принцип захарта е добре дошла в хранителния режим на всеки, но само ако е в допустимите граници.

Водят ли изкуствените подсладители до наддаване на килограми

Захарта е сериозен враг на стройната фигура и често е сред най-големите виновници за наднормено тегло. Нея обаче я откриваме във всякак...

За мъжете може да се каже, че максимумът, който им е допустим, е 150 калории добавена захар на ден, което се равнява на 9 чаени лъжици захар. При жените калориите не бива да превишават 100 на ден, или 6 чаени лъжици.
За никого не е тайна, че в повечето хранителни продукти във веригите магазини захарта изобилства. Захарта се намира в доматения сос, салатените дресинги, фъстъченото масло и в много други хранителни продукти. Забавно, нали?
За жалост прекаленото количество захар в организма, създава някои не чак толкова забавни, странични ефекти върху здравето и организма.

1. Напълняване
Прекомерната консумация на захарни изделия и храни, съдържащи захар, са сред главните виновници за наднорменото тегло. Хората, ядящи храни, съдържащи по-малко захар, успяват да поддържат нормално телесно тегло значително по-лесно.

2. Колебания в тонуса
Естествена форма на захар е глюкозата, която е основен източник на енергия за организма. Именно затова, когато се храним с продукт съдържащ захар, тонусът ни се покачва.

Когато хапнете нещо сладко, тонусът ви се покачва, защо тогава това да се храним с храни богати на захар е толкова лошо? Лошо е, защото след приключване на цикъла на разграждане на сладкото, съществува голяма вероятност да се чувствате по-изморени и по-изцедени от всякога.
Добра алтернатива на захарта за енергия са здравословните мазнини като авокадо, кокос или различните видове ядки.

3. Кариеси
Често сме ставали свидетели, как майки отказват на децата си сладки изкушения и близалки, защото по думите им „ще ви изгният зъбите“.
Колкото и драстично да звучи, има голяма доза истина в това.
Специалисти в областта на зъбното здраве твърдят, че приемането на дори 1-2 напитки, съдържащи захар на ден, се свързва с до 31% по-висок риск от поява на кариеси по зъбите.

4. Кожни проблеми
Консумацията на твърде много захар, може да предизвика дерматологичен хаос в организма. Покачването на инсулина в организма, оказва влияние на мастните жлези като ги увеличава, а оттам се появяват и неприятните кожни проблеми и пъпки. Захарта притежава възпалителни свойства, затова и прекомерната ѝ консумация би могла да състари външния вид на кожата.

5. Проблеми с храносмилането
При продължително консумиране на захар в големи количества, човек се чувства по-подпухнал, тялото не успява да смели добре храната, а това би могло да означава, че човек има непоносимост към фруктоза.

6. Замайване и главоболие
Знаете ли, какво стои под названието „захарен махмурлук“ ? Прекомерната консумация на твърде много фруктоза може да забави работата на мозъка, което в някои от случаите причинява замайване, проблеми с паметта и проблеми с концентрацията. Понижаването и повишаването на глюкозата пък може да предизвика главоболие.

7. Депресия
 Ако напоследък се чувствате по-мрачни, това би могло да означава, че сте прекалили със захарта. Приемът на сладкиши съдържащи захар е пряко свързан с депресивните симптоми и състояния. Похапването на кифлички, кроасани и други захарни изкушения, които са пълни с добавена захар, води до значително по-депресивни симптоми.

8. Болка в мускулите и ставите
Различните видове болка в ставите и мускулите са предизвикани от възпаления, възпаления за които стана дума, когато заговорихте за свойствата на захарта. Ако сте от хората, които тренират редовно и въпреки това получите болки и напрежение в мускулите, то най-вероятно причината е в прекомерната консумация на сладко.

9. Желание за повече
Захарта притежава пристрастяващи качества. И все пак, ако всеки ден в продължение на няколко седмици, значително намалите приема на захар, то със сигурност в края на това приключение ще усетите как вие самите сте господари на тялото си, а не захарта да командва вас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кога е най-добре да се пие черен чай

Кога е най-доброто време за пиене на зелен чай

Кои чайове помагат за успокояване на нервен стомах

Кои чайове се препоръчват за добър сън

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com