Продукти с антисептични свойства

3439
Продукти с антисептични  свойства
Снимка: Security / Pixabay

В природата съществуват растителни култури, които успешно се борят с бактериите и представляват естествени антисептици. Така се наричат ​​хранителните продукти, които съдържат гликозиди, танини или фитонциди. С тяхна помощ се потиска растежа и размножаването на различни видове микроорганизми.

Рукола. Руколата стана известна не толкова отдавна, но бързо набира популярност. Сега се намира по всяко време на годината. Леко горчива на вкус, билката съдържа фитонциди, гликозиди и етерични масла, които помагат на организма да се бори с бактериите и вирусите. На базата на рукола можете да приготвите различни салати – например с домати и авокадо, подправена със зехтин. Руколата се съчетава добре също с месни и рибни ястия. Можете да добавите няколко стръка рукола и към блюда с яйца.

Салата с пилешко, царевица и ананас

Опитвали ли сте рецепта за салата с пилешко, царевица и ананас? Днес ще ви споделим тайната за приготвянето й. Тя е не само вкусна, но ...

Ананас. Този екзотичен плод, освен запас от витамини, съдържа затягащи вещества, които помагат на организма да се справи с бактериите. Ананасът съдържа още и ензима бромелаин, който подпомага усвояването на белтъчините. Понякога си струва да добавите ананас към вашето меню. Можете просто да го включите към плодови салати и да направите, например, популярно ястие: пиле с ориз и ананас. Но внимавайте, защото ананасът може да засили ефекта на антибиотиците.

Канела. Ароматната подправка не само придава на ястията вкус и мирис, но има и противовъзпалително и антибактериално действие. Това е отново благодарение на етерично масло – в канелата то се нарича евгенол. Обикновено канелата се добавя към сладкиши, а също така с нея подправят кафе и греяно вино. Основното нещо е да не бъркате истинската подправка със сурогат. В света са популярни два вида канела – цейлонска и касия. Оригинална е цейлонската, която расте главно в Шри Ланка и южните райони на Индия. Именно цейлонската канела има полезни свойства и е много по-скъпа от своя конкурент. А касията, която обикновено се продава в магазините за канела, не само няма антибактериални свойства, но съдържа и кумарин, който е доста токсичен и причинява различни заболявания.

Лимон. Неслучайно цитрусовите плодове ни идват на ум на първо място при настинка. Лимоновата кора съдържа фитонциди, поради които е известна със своите антисептични свойства: унищожава микробите и има противовъзпалителен ефект. Освен това лимонът е истински склад на витамини (C, A B1, B2, D и P). Има много възможности за използването му: поръсете с него рибни ястия, салати, добавете го към сладкиши или чай. Само имайте предвид, че жълтият кисел плод губи своите полезни свойства в гореща вода. Затова не го добавяйте веднага към чая, изчакайте леко да изстине.

Кромид лук. Лукът се конкурира само с чесъна, когато става въпрос за защита срещу вируси и бактерии. Разбира се, всичко това далеч не е случайно: той наистина съдържа естествени антисептици – фитонциди. Този зеленчук с ярък и наситен вкус убива патогенните микроорганизми, подобрява имунитета и помага за пречистване на кръвта. Добавяйте лук към салати, основния ястия, супи – той ще ви помага в борбата не само с вирусите на простудата, но и с микроби, включително стрептококи.

Ананасът НЕ е това, което предполагате

Ако мислите, че ананасите растат по дърветата или са местни за Хаваите, грешите. Ананасите са тропически плод, който е богат на витамин...

---

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com