Произход на “цезаровото сечение” - има ли връзка с Цезар?

7686
Произход на “цезаровото сечение” - има ли връзка с Цезар?
Снимка: iStock

Какво е “цезарово сечение”?
“Цезарово сечение” или “секцио” представлява манипулация, при която раждането на бебето се извършва чрез разрез в корема и матката на майката. Към този вид раждане се прибягва, когато вагиналното раждане представлява риск от увреждане на бебето или родилката. В България все повече жени предпочитат цезарово сечение. Макар препоръката на Световната здравна организация е не повече от 10-15% раждания с операция, в България те са 43,1%.

Какво е общото между Цезар и “цезаровото сечение”?
Само името. Нищо друго. Съществува мит, че наименованието на тази хирургическа интервенция произхожда от името на великия римски император, който също е роден чрез “секцио”. Това не е вярно.

Произход на заблудата
Грешната информация идва от енциклопедиста Плиний Стари, който анализира думата “цезар”. Според него думата произхожда от глагола “цезум”, което означава “режа, изрязвам”. Така Плиний допуснал, че името Цезар идва от начина на раждане. Постепенно това твърдение било възприето, макар да не почива на истината. Някои учени смятат, че името “цезар” няма римски, а пунически корени (това е езикът, на който се е говорило в Картаген по това време) и означава “слон”. Може дори самият владетел да е знаел това, защото е изсякъл образа на слон на гърба на монети със своя лик.

Как е роден Цезар?
Според историческите сведения Гай Юлий Цезар (100-44 г.пр.н.е.) е роден нормално. Майка му не само преживява раждането, но доживява и внуци, което вероятно би било невъзможно за жена, чието бебе е родено чрез секцио в тези древни времена.

Броят на клетките в мозъка на детето зависи от начина на раждане

Начинът, по който сме родени, оказва влияние на развитието на мозъка ни, установиха учени. Броят на клетките в мозъка на детето зависи...

Цезаровото сечение в древността
В митологията

Макар да няма научни доказателства, съществуват легенди за подобни раждания в древността. В древногръцката митология се споменава, че Аполон извадил Асклепий от тялото на мъртвата му майка. Момченцето оцеляло и по-късно се превърнал в прочут лечител. Срещат се и рисунки от Древен Китай, които изобразяват подобна манипулация, извършвана на живи жени.

И все пак Рим е началото
Името по някакъв начин е свързано с Древен Рим. Древноримският хирург Гален, живял през 3-ти век, е първият медик, който описва възможността да се извади живо бебе от утробата на мъртвата му майка. Официално в Древен Рим е приет закон, наречен Lex Caesarea, според който било задължително да се извади бебето на мъртвата родилка. Смъртта на майката обикновено настъпвала, ако не може да роди по нормален вагинален начин. Налагало се да се направи разрез на корема. В повечето случаи шансовете за живот на бебето били минимални поради недостиг на кислород.

Началото
Първото документирано раждане с цезарово сечение е от 1500 г. в Швейцария. Тогава Якоб Нуфер, кастратор на прасета, спасил съпругата си по време на раждане, която не можела да роди нормално няколко дни. Той извършил разрязване и спасил майката и детето. Любопитното е, че жената родила след това още 5 деца естествено, а първото бебе, родено “секцио” доживяло до 77 години.
Всъщност терминът “секцио” се появява за първи път през 1598 г. в книгата за акушерство на Жак Гилимо.

Първите съвременни цезарови сечения
С напредването на медицината цезаровото сечение се използва все повече и по-успешно. През 1876 г. италианският хирург и гинеколог д-р Едуардо Поро прилага хистеректомия - премахване на матката, което намалява времетраенето на операцията и риска от голяма кръвозагуба.
Смята се, че първото модерно цезарово сечение е извършено на 25 септември 1881 г. от гинеколога д-р Фердинанд Керер. Той прави операция с напречен разрез в долната част н аматката. По този начин се минимизира кървенето, метод, който се усъвършенства и се прилага и до днес.

Секциото - фактор за развитие на аутизъм?

Оперативното родоразрешение – или т.нар. секцио повишава риска от развитието на аутизъм при детето. През последните години цезаре...

Цезаровото сечение днес
Рекордът по брой цезарови сечения е на Кипър, където 54,8% от ражданията са по този начин. Следва Румъния с 44,1% и България на трето място с 43,1%. На другия полюс са Финландия едва с 16,5% раждания с цезарово сечение, Швеция с 16,6% и Естония и Литва с 19,4%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com