Работят ли наистина очилата за компютър?

7987
Работят ли наистина очилата за компютър?
Снимка: Wooden Earth Ltd

СНИМКА: Wooden Earth Ltd

Вероятно прекарвате значително време, гледайки екрана на вашия телефон, компютър или таблет. Въпреки че това е почти неизбежен факт от живота, тези електронни устройства излъчват специфичен тип светлина, наречена синя светлина. Все още се изучава как това може да повлияе на мозъка, очите и тялото ви. Смята се, че може да наруши съня ви, докато не е ясно как може да допринесе за други проблеми като главоболие и сухота в очите.

Междувременно редица компании разработват сини очила, блокиращи светлината, за да предпазят очите от светлината, идваща от всички екрани, включително вашия телефон, компютър или таблет.

И така, полезни ли са очилата със синя светлина или са просто реклама? Ето науката зад спецификациите.

Какво е синя светлина?

За да разберете как работят очилата със синя светлина, първо трябва да знаете откъде идва синята светлина. Помислете за светлинния спектър, където диапазонът е от червено до виолетово. Светлината е лъчиста енергия, която идва във всички цветове на дъгата, от червено през оранжево, жълто, зелено, синьо и виолетово, в зависимост от дължината на вълната на радиацията. Когато всички цветове са смесени заедно, виждаме светлината като „бяла“. Синята светлина се намира близо до края на късите вълни на спектъра.

Всеки горещ, лъчист обект излъчва синя светлина, включително неща като слънцето, крушки с нажежаема жичка, както и повечето флуоресцентни и LED източници на светлина. Това означава, че не само получавате синя светлина от слънчевата светлина навън, но тя идва и от всички електронни екрани, включително телефони, таблети, компютри и телевизори.

Храните, които затрудняват мозъчната дейност

Време на екрана и синя светлина

Времето, което прекарвате пред екрана, на работа или у дома, може да доведе до няколко проблема, като дигитално напрежение на очите. Но не е ясно, че синята светлина е виновна. Според Американската оптометрична асоциация това е „група от проблеми, свързани с очите и зрението, които са резултат от продължителна употреба на компютър, таблет, електронен четец и мобилен телефон“. Въпреки че е вярно, че колкото повече се взирате в екрана, толкова по-голяма е експозицията на синя светлина, това не означава, че синята светлина е отговорна за напрежението на очите или че блокирането й със специален чифт очила ще предотврати това.

Това, което е ясно е, че хората определено прекарват повече време пред екраните. Проучване на Pew Research Center от 2019 г. установи, че 28% от хората казват, че влизат онлайн „почти постоянно“, а при по-младите възрастни на възраст от 18 до 29 години около половината от респондентите казват, че са онлайн постоянно.

Проблемът не е непременно синята светлина, а самото време на екрана. Всеки път, когато сме фокусирани върху екран, количеството, което мигаме, и пълнотата на нашето мигане намалява. Нормалната честота на мигане е около 15 пъти в минута, но тази честота се намалява наполовина, когато гледаме екрани като нашите телефони, таблети, компютри или телевизори.

Това води до изсушаване на роговицата, лоша повърхност на слъзния филм и симптоми като усещане, че има нещо в очите ни, дразнене, сълзене и замъглено зрение.

Как синята светлина влияе на съня

Както беше споменато по-горе, все пак трябва да се опитате да ограничите излагането си на синя светлина в края на деня - като намалите времето на екрана, не непременно със специални очила - защото се смята, че това се отразява негативно на съня ви. Синята светлина може да бъде проблематична, защото може да ви държи нащрек и да забави освобождаването на мелатонин, хормонът на съня, който помага да сигнализира кога е време за лягане. Според Националната фондация за сън това означава, че излагането на синя светлина през нощта може да повиши бдителността на тялото и да нулира вътрешния часовник на тялото или циркадния ритъм към по-късен график. Резултатът? Лош сън.

Очила за дигиталната ера

Очилата, блокиращи синята светлина, служат като щит за блокиране на синята светлина от цифровите устройства. Тези очила имат филтри в лещите си, които уж блокират синята светлина да проникне до очите ви. Теорията е, че като ги носите, особено през нощта, може да успеете да намалите количеството излагане на синя светлина. От своя страна производителите на очила със синя светлина казват, че това може да ви позволи да спите по-добре, но това не е доказано. Някои производители на очила със синя светлина също казват, че помагат за намаляване на напрежението на очите, но това също е спорно.

Признаците, които издават, че ти е нужно повече движение

И изводът:

И така, сега истинският въпрос, когато става въпрос за очила за филтриране на синя светлина: могат ли тези лещи да спрат синята светлина да повлияе на здравето на очите ви като цяло? Липсват доказателства.

Реалността е, че повечето хора не могат да избегнат редовното прекарване на много време пред екрана. Ние разчитаме на цифрови екрани за работа, пазаруване и поддържане на връзка с приятели и семейство. Ето защо можете да следвате следните препоръки за намаляване на евентуалните опасения от използването на цифрови устройства:

-        Опитайте се да седнете на около 50см или на една ръка разстояние от екрана

-        Позиционирайте екрана така, че да гледате леко надолу

-        Използвайте матов екранен филтър, ако е необходимо, за да намалите отблясъците

-        Регулирайте осветлението в стаята, за да намалите напрежението на очите

-        Правете редовни почивки от гледане в екрана

-        Използвайте правилото 20-5-20: На всеки 20 минути гледайте нещо на 5 метра разстояние за поне 20 секунди

-        Използвайте изкуствени сълзи, за да навлажните очите си, ако се чувстват сухи

-        Може да успеете да намалите напрежението на очите, като увеличите контраста на екрана

-        Носете очилата си, за да почивате на очите си, ако носите контактни лещи.

Източници:

American Optometric Association: “Computer Vision Syndrome”

Pew Research Center: “Constantly Online” National Sleep Foundation: “How Blue Light Affects Kids&Sleep” American Academy of Ophthalmology: “Are Computer Glasses Worth It?”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com