Разберете колко градуса трябва да е виното, за да има уникален вкус?

11643
Разберете колко градуса трябва да е виното, за да има уникален вкус?
Снимка: iStock

„In vino veritas“ – в превод „Във виното е истината“ е израз на латински език, който е останал от незапомнени времена. Виното е една от най-старите напитки, за които се счита, че датират още от късния неолит. В Древен Египет се срещали фрески, изобразяващи лозя и вино, древните гърци са имали Бог на виното – Дионис, в християнската религия виното символизира кръвта на Христос и е неразделна част от традициите, а в България за вино се говори още през Средновековието. Познаваме ли тогава виното, сортовете, идеалната му температура, технологии на производство, съхранение и сервиране, щом виното е старо почти колкото света? Знаете ли например колко градуса трябва да е виното, за да се разгърне най-добре вкусът му? Много често любителите на гроздовата напитка я консумират с удоволствие и поставят ежедневно на масата, но нямат необходимите познания по темата. И докато въпросите, свързани с производството на вино, не са съществени за потребителите, а само за производителите, то за да се насладите на консумацията, следва да знаете как да го сервирате, на колко градуса трябва да е виното, за да очарова максимално сетивата ви.

Знаете ли какво е сухо вино и защо се нарича така?

На колко градуса трябва да е виното, за да е уникален вкусът му, когато говорим за червено вино?

Изследване в Австралия категорично показва, че повечето потребители консумират виното на погрешна температура, което отнема от вкуса му. Австралийски производител на вино установил, че осем от десет австралийци пият червено вино при стайна температура. Тя обаче почти винаги е твърде висока, за да се разгърнат максимално вкусът и ароматът му. Стайна температура от 22-24 градуса, каквато обикновено се поддържа и през зимата с отопление, и през лятото с охлаждане и в България е неблагоприятна, твърде висока за разгръщане на вкусовите качества на пино ноар или каберне совиньон, отнема от аромата на червеното вино и не позволява максимална наслада.

Специалистите препоръчват да поставите червеното вино в средния рафт на хладилника или на по-ниските рафтове, където температурата не е под 6-8 градуса, за около 30  минути, преди да го отворите и поднесете на масата. Така температурата на червеното вино ще е идеална за консумация. Точни градуси на виното те не посочват, тъй като едва ли може да ги измерите и да ви бъдат от полза. Именно в стремежа си да дават практични и работещи съвети за сервиране и консумация на червено вино, експертите сочат, че 30-минутен престои в хладилника го доближава до идеалните градуси за сервиране.

Червеното вино е полезно, ако сте предразположени към тези болести

На колко градуса трябва да е виното, за да е уникален вкусът му, когато говорим за бяло вино?

Докато червеното вино „се плаши“ от топлината, бялото точно обратно – не обича студа. Ако го консумирате направо от хладилника, ще усещате повече киселинността и по-малко аромата и вкуса му. Ето защо експертите по темата препоръчват при белите вина да ги извадите от хладилника и оставите на стайна температура за 30 минути преди консумация. Лесно и просто, не са ви нужни умения за измерване на температурата или сложна техника. Единствено следва да запомните, че червеното вино се слага в хладилник половин час преди сервиране, а бялото се вади от там пак за около 30 минути, преди да се разлее в чашите на масата. Идеалната температура за бялото вино е посочена от специалистите и тя е около 10 градуса.

Наздраве от нас! И не забравяйте – макар да е полезно, виното следва да се консумира с мярка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Жените от тези зодии са с най-чисти сърца

Тези зодии са номер 1 във всички сфери на живота

Ако имате проблем със свекърва ви, прочетете тази притча

Как богатите жени носят шал: 7 тайни, които трябва да запомните и вие

Кога разликата в годините във връзката започва много да тежи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com