Разбери сам имаш ли непоносимост към глутен

26615
Разбери сам имаш ли непоносимост към глутен
Снимка: iStock

Приемът на безглутенови продукти се е превърнал в мода, възприема се като грижа към здравето и фигурата. Реално обаче много по-малко хора имат непоносимост към глутен от тези, които посочват, че наблюдават такава. Това налага да може да различавате непоносимостта към глутен и да прецените дали имате такава, преди да залитнете към безглутеновото модерно меню и да се лишите от куп полезни храни. Тази статия ще ви помогне.

      Какво е глутен?

6-те храни, които могат да съсипят щитовидната жлеза

Полезно е да знаме, че храната, която приемаме, не влияе единствено на теглото ни. Различните храни повлияват по различен начин върху с...

Глутенът е протеин. Съдържа се в зърнените храни. Глутен има в пшеницата, ръжта, ечемика. Това прави безглутеновата диета бедна от към консумация на хляб и тестени храни. Хлябът и тестото обаче, макар и висококалорични и представляващи опасност за фигурата, съдържат и много полезни за здравето витамини и минерали и не е добре да ги изключвате от менюто си изцяло, ако нямате глутенова нетолерантност. Глутенът се съдържа и в много полуфабрикати, което ограничава сериозно вида храни, които следва да си позволите, ако имате непоносимост към него.

     Симптоми на глутенова непоносимост

Непоносимостта може да се прояви както в детска възраст, така и в зряла. Тя може да възникне скоро след приема на храна с глутен, но може и след дни. Симптомите могат да са по-дискретни или по-бурни. Има няколко потенциални причини за непоносимост към глутен, включително цьолиакия, нецелиакална чувствителност към глутен и алергия към пшеница. Цьолиакията е най-тежката форма на непоносимост към глутен с най-разнообразни симптоми. Сред тях са тези, които да ви помогнат да проверите има ли вероятност да страдате от непоносимост към глутена.

  • Проверете настроението и съня си. Промени в настроението, раздразнение, депресия, изнервеност, замаяност, проблеми с вестибуларния апарат и съня могат да ви насочат към заподозряване на непоносимост към глутен.
  • Проверете кожата си. Кожните проблеми  са често срещани и често бъркани с различни алергии, акне и други кожни проблеми. Приемът на глутен от нетолерантни към него може да доведе до псориазис или да засили симптомите при вече развит такъв, да причини опадване на косата до пълно оплешивяване, хронични обриви, мехури и други.
  • Претеглете се. Заболяването води до необяснима загуба на тегло.
  • Проверете нивата на желязо. Глутеновата нетолерантност често причинява анемия, съпровождана от бледа кожа, задух, умора, слабост, световъртеж.
  • Проверете мускулната си сила. Чести са мускулни проблеми – болка, възпаление.
  • Проверете в тоалетната чиния. Бледите изпражнения са нещо, по което може да  заподозрете цьолиакия. При нея се наблюдават и проблеми с храносмилателната система, които включват подуване на корема, газове, диария, запек, причинени от възпаление на червата, водещо до увреждане лигавицата им и до лошо усвояване на хранителните вещества.
  • Проверете щитовидната си жлеза. Цьолиакията е автоимунно заболяване,което често води до други автоимунни състояния като например такова на щитовидната жлеза.
  • Други симптоми са ставни болки, хронична умора, изтръпване и мравучкане на крайниците.

Симптомите на непоносимост към глутен, без да имате цьолиакия, са по-дискретни и включват: подуване и болка в корема, умора, главоболие, тревожност, депресия, ставни и мускулни болки, умствена умора, мравучкане на крайниците.

Глутенът – рискови групи склонни към нетолерантност

Глутенът е опасен, защото може да причини алергии. Попадайки заедно с храната в храносмилателния тракт, веществото се разлага на фракци...

Ако усетите някои или група от тези симптоми, е добре да се консултирате с лекар и да извършите изследвания, които да докажат или отхвърлят диагнозата. Сред тези изследвания са биопсия на тънкото черво, което е по-труден и инванзивен метод, или кръвно изследване, което е по-лесния и безопасен вариант. Кръвното изследване търси специфични антитела, които са характерни за пациенти с непоносимост към глутена. Вашият лекар може да предложи и други начини за определяне на диагнозата.

         Ако искате да разберете сами и без изследвания дали имате непоносимост към глутен, освен да следите да симптоми може да приложите безглутенова диета за няколко месеца. В случай, че това доведе до облекчаване или изчезване на симптомите, може да предположите, че имате именно непоносимост към глутен.

Статията има само информативен характер и не заменя консултацията с лекар!

 

Безглутеновите храни са с повече мазнини и захар и по-малко протеини от обикновените

Безглутеновите храни не трябва да се считат за здравословен заместител на обикновената храна, тъй като те съдържат много повече мазнини...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com