Реална ли е хранителната зависимост?

826
Реална ли е хранителната зависимост?
Снимка: iStock

Концепцията за пристрастяване към храната предизвика сериозни дебати в научните и медицинските среди, както и сред широката общественост. Някои твърдят, че това е реален и неотложен проблем, докато други смятат, че това е спорно понятие, за което липсват достатъчно доказателства, за да се счита за легитимна зависимост. За да се изследва тази тема, е изключително важно да се разгледат и двете страни на спора.

Поддръжниците на пристрастяването към храната твърдят, че някои храни, особено тези с високо съдържание на захар, мазнини и сол, могат да активират пътищата за възнаграждение в мозъка по начин, подобен на пристрастяващите вещества като наркотиците или алкохола. Те посочват изследвания, които показват невронни реакции при лица, консумиращи силно вкусни храни, наподобяващи моделите, наблюдавани при наркомани. Тези констатации показват, че консумацията на определени храни може да предизвика глад и натрапчиво хранително поведение, което подкрепя идеята, че може да съществува хранителна зависимост.

След преяждане: ето как най-бързо да облекчим стомаха!

Освен това хората, които се борят с преяждането и затлъстяването, често съобщават, че се чувстват безсилни да контролират приема на храна, което е отличителен белег на пристрастяването. Тези хора могат да изпитват симптоми на отнемане, когато се опитват да намалят определени храни, като раздразнителност, глад и промени в настроението, което допълнително подсилва тезата за пристрастяване към храната.

От друга страна, скептиците твърдят, че определянето на преяждането или нездравословните хранителни навици като пристрастяване към храната опростява твърде много сложния проблем. Те твърдят, че за разлика от вещества като наркотици или алкохол, храната е необходима част от човешкия живот и пълното въздържание е невъзможно. Освен това концепцията за пристрастяване към храната не се вписва точно в съществуващите критерии за пристрастяване, тъй като няма нито едно вещество, към което хората да са пристрастени. Вместо това тя включва редица храни с различни съставки и състав.

Критиците подчертават също така липсата на консенсус по отношение на диагностичните критерии за пристрастяване към храни и липсата на специфично лечение, съобразено с това състояние. За разлика от традиционните зависимости, при които детоксикацията и въздържанието са обичайни подходи, няма ясен път за лечение на хранителната зависимост.

Това са най-добрите напитки при преяждане и махмурлук

Въпросът дали пристрастяването към храната е реално, остава предмет на дискусия. Въпреки че има доказателства, че някои храни могат да предизвикат поведение, подобно на пристрастяването, при някои хора, концепцията не е лишена от предизвикателства и противоречия.

Необходими са бъдещи изследвания за изясняване на механизмите, които стоят в основата на пристрастяването към храната, и за разработване на ефективни методи за лечение. Междувременно е от съществено значение да се признае сложността на хранителното поведение и да се подходи към него с мултидисциплинарен подход, който отчита както физиологичните, така и психологичните фактори.

Независимо дали пристрастяването към храната е официално признато или не, насърчаването на здравословни хранителни навици и осигуряването на подкрепа за хората, които се борят с преяждането и затлъстяването, трябва да остане приоритет в усилията за обществено здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com