Режете козунака така, за да остане мек и пухкав по-дълго

12682
Режете козунака така, за да остане мек и пухкав по-дълго
Снимка: iStock

Оказва се досега сте рязали козунака грешно. Всяка домакиня реже това великденско лакомство на парчета. Но оказва се, че това не е правилният метод. Заради неправилното разрязване на това сладкарско изделие, то изсъхва и губи пухкавата си текстура по-бързо. Но ако знаете как да го режете правилно, това няма да се случи.

Как е правилно да се реже козунак?

Необходимо е да разрежете козунака напречно, без да докосвате горната му част - захаросаната коричка. След като отрежете необходимото количество, тестеното изделие отново се покрива с „върха“. Горната му част ще продължи да „защитава“ вътрешността от изсъхване. По този начин козунакът няма да изсъхне и ще запази пухкавата си и мека текстура по-дълго.

Как да приготвим пухкав козунак за 1 час?

Правилно съхранение на козунака

Има и доста прости начини за правилно съхранение на това вкусно тестено изделие. Те са подобни на начина, по който обикновено съхранявате хляб и всички тестени продукти като цяло.

Можете да поставите плика с козунака в обикновена кутия за хляб и да я затворите с капак. По-добре е първо да премахнете другия хляб и трохи от там. Ако оставите поне парче друга печива, те ще поемат част от ароматите на козунака.

Ако нямате кутия за хляб, тогава голяма тенджера с плътен капак ще служи като контейнер за съхранение. Просто трябва да се уверите, че е идеално суха - не се допуска в нея да има капки течност.

Можете също така да съхранявате козунаците, увити в обикновена кърпа. За предпочитане е да използвате ленена кърпа, а ако нямате такава - памучната също ще свърши работа. Само изкуствените материали не са подходящи. Козунакът трябва да се покрие изцяло в кърпата на няколко слоя. След това го поставете на хладно място (например до балкона) или в хладилника.

Като цяло, това великденско лакомство е в състояние да запази свежестта си без допълнителни трикове при съхранието му за три или повече дни (за разлика например от обикновения хляб). Възниква въпросът - каква е разликата? Това има много просто обяснение:

На първо място, тестото за великденския десерт включва различни добавки (ванилин, стафиди, захаросани плодове, ядки и понякога коняк). Те позволяват той да се запази до Великден. В допълнение, такива ароматни компоненти изпълват продукта с приятни аромати, които стимулират апетита и придават празнично настроение.

Разбира се, коричката също играе роля (както при всички печива). Ето защо е важно да се гарантира, че козунакът е достатъчно румен по цялата си повърхност.

Друга тайна за запазване на козунака свеж до Великден е използването на глазура, която предпазва продукта от изсъхване.

Изпитан козунак на конци за начинаещи

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com