„Ролинг Стоунс” се отказват от хитове заради обвинения в расизъм

4195
„Ролинг Стоунс” се отказват от хитове заради обвинения в расизъм
Снимка: Getty

„Brown Sugar” не е единствената проблемна песен в историята на групата, информира Контактмюзик. Тази седмица се появиха новини, че групата „Ролинг Стоунс” ще премахнат хитовата си песен „Brown Sugar” от сетлиста им в САЩ - поне засега. Актът идва в името на нарасналата чувствителност към расовата тема в част от лиричното съдържание на песента. Това далеч не е единствената спорна песен в каталога на рок групата. Вредни расови стереотипи се появяват и в други песни, като „Some Girls” от 1978 г, пише БГНЕС.

По думите на фронтмена Мик Джагър, легендарната група „Ролинг Стоунс“ изпълнява песента „Brown Sugar“ всяка вечер от 1970 г. насам. С това обаче, поне засега, е свършено и музикантите повече няма да свирят хита. Причината – част от текста, в която се споменава робството.

„На златен бряг, кораб с роби, предназначени за памучните полета/ Белязаният стар робовладелец знае, че се справя добре/ Чуйте го как удря камшика жените около полунощ/ Кафява захар, как може да си толкова сладка?"

За последно групата е изпълнявала песента през август 2019 г. и оттогава тя е изчезнала от репертоара им. Едва тази седмица, след като беше запитан от журналист на „Лос Анджелис Таймс“, Кийт Ричардс разкри, че нямат намерение в близко бъдеще отново да я изпълняват.

„Ролинг Стоунс“ започна турнето си в САЩ

Групата "Ролинг стоунс" започна отложеното заради пандемията от COVID-19 турне в САЩ, предаде Ройтерс. "No Filter" тръгна от Сейнт Луис...

„Значи сте забелязали?“ - изненада се той. „Не знам. Опитвам се да разбера къде е проблемът. Не осъзнават ли, че е песен за ужасите на робството? Опитват се да погребат песента.“

През последните години, покрай възхода на движението BLM (Животът на чернокожите има значение), все повече създатели на филми, книги и музика трябва да се извиняват за неща, за които не са имали представа, че може да са обидни и да бъдат приети като расистки. Миналата година музикалните групи „Дикси Чикс“ и „Лейди Антебелум“ промениха названията си (съответно на „Дъ Чикс“ и „Лейди А.“), заради далечна асоциация с робството в САЩ. Музикантите от „Ролинг Стоунс“ обаче не губят надежда, че един ден критиците ще осъзнаят, че в песента няма нищо расистко и тя ще може отново да бъде свирена свободно.

„В момента не искам да влизам в конфликт заради цялата тази гадост“, каза Кийт Ричардс. „Но се надявам, че ще можем да възкресим това бебче в пълната ѝ слава по някое време.“

Песента е важна за феновете на „Ролинг Стоунс“, защото е вдъхновена от любовния живот на култовия Мик Джагър. Той е имал връзка с чернокожата Марша Хънт и тя му е родила дъщеря във време, в което на междурасовите връзки не се е гледало с добро око. По тази причина връзката е трябвало да се пази в тайна. Именно тази несправедливост става причина за написването на „Brown Sugar“ и текстът, който заклеймява жестокостите на робството и расовите преследвания. Повече за историята на „Brown Sugar“ и връзката на Мик Джагър и Марша Хънт може да прочетете в текста на Евгений Милов:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ изтегля военните си от Нигер

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка