Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С буквата "Я" има само 3 града - ето кои са те!

21 юни 2024, 21:23 часа

В България има почти 70 населени места, чиито имена започват с буквата "Я". Сред тях обаче, градовете са едва 3 на брой. Знаете ли кои са те? Днес ще ви разкажем повече за тях.

Кои са трите града с буквата "Я"

Ямбол

Това е най-големият град, чието име започва с буквата "Я". Град с много богата история, който е известен от няколко хиляди години. Приема се, че е съществувал още по времето на траките по нашите земи.

Официално се приема, че градът е основан от римския император Диоклециан. Пътувайки по римския път от Одрин към Стара Загора, Пловдив и София, той спира на това населено място. Смята се, че той е толкова впечатлен, че решава да създаде град.

През 705 година Ямбол е присъединен за първи път към България, като това се случва по време на управлението на хан Тервел.За съжаление няма много запазена информация за неговия средновековен период, но е играл важна роля в отношенията между Визания и България.

Ямбол е един от първите градове на Балканите, който оказва голяма съпротива срещу османците. Пада след продължителна обсада през 1373 година. В рамките на Османската империя, Ямбол запазва стратегическото си значение. Един интересен факт е, че по време на Руско-турската война през 1828-1829 година, градът е освободен от руските войски. Разбира се, това се случва за много кратък период, тъй като руснаците се изтеглят от завзетите земи. Много от жителите на Ямбол не желаят отново да попаднат под османска власт и се изтеглят заедно с руските войски, което води до сериозно обезбългаряване. Приема се, че това се компенсира чак след Освобождението, когато много българи от Беломорска и Одринска Тракия се заселват в града.

Якоруда

Това е вторият по големина град с името "Я". Населеното място съществува още от времето на траките. Якоруда е част от римския път, свързващ днешна Албания с Цариград. Заради стратегическото значение на този маршрут, през римско време са изградени две крепости - Калята и Градището, които осигуряват неговата охрана. Тези крепости продължават да се ползват и от българската държава през следващите векове.

Якоруда изживява тежко падането под османска власт в края на XIV век. Населението се разпръсква в околните села и градът постепенно запада. В началото на XIX век, със засилването на скотовъдството и катранджийството, Якоруда започва да възвръща значението си като регионален център. Това води до построяването на църква и откриването на българско училище.

Якоруда активно участва в Априлското въстание със свой комитет и се противопоставя бурно на решенията на Берлинския конгрес, според които градът трябва да остане в рамките на Османската империя. Чак през 1912 година, по време на Балканската война, Якоруда се връща в пределите на страната ни.

Ябланица

Ябланица е третият и най-малък град, който носи тази буква. Подобно на останалите два града, той също се слави с богата история. Населеното място съществува от много години и в османските регистри е известно под името Абланица. Интересна легенда разказва за създаването на града - руският княз Глож, приет от Иван Асен II, получил този район, където се заселил със своите хранени хора. Там князът се влюбил в местна девойка и те имали дъщеря на име Яблан, на която бил кръстен новооснованият град. Името Абланица, от друга страна, произлиза от гръцката дума "аблан," означаваща високи тополи, които също са били един от символите на града през годините.

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес