Сезонът на мандарините започна - използвайте кората им у дома

4013
Сезонът на мандарините започна - използвайте кората им у дома
Снимка: iStock

Корите на мандарините най-често се третират като ненужен отпадък. Ако искаме да спестим малко пари и освен това да останем в духа на нулевия отпадък, можем успешно да я използваме в почистването на домакинството и за грижа за тялото. Бързо ще забележите, че тя помага и за справяне с леки инфекции, а с това ползите от нея не се изчерпват. Разберете за какво още можете да използвате обелките от мандарини.

Не изхвърляйте кората от мандарина

Естествената реакция след консумация на мандарина е да изхвърлите кората им в кошчето за боклук. Това е голяма грешка, тъй като тя има много неочевидни приложения. Може успешно да се използва в готвенето, в ежедневните домакински задължения, а също и при грижа за градината. Важно е да я почистите добре, преди да я използвате. Често тези плодове се пръскат с консерванти, за да се удължи срокът им на годност. Правилно измитата мандарина няма да навреди на здравето или живота ни.

Самата кора на мандарината съдържа ценно вещество, наречено нобилетин. Именно в тази част на плода то е далеч най-изобилно. Редовното му доставяне в организма предотвратява редица заболявания, като например: затлъстяване, атеросклероза, омазняване на черния дроб и диабет тип 2.

Ползи и вреди от мандарините

Сироп от мандарини при настинка

Макар че есента може да ни зарадва с красиво слънце, ярки цветове и доста високи температури, тя често се свързва и със засилен дъждовен сезон и риск от заразяване с множество инфекции. В такава ситуация си струва да посегнете към сиропа, направен на основата на мандаринови кори.

За да го приготвим, са ни необходими добре измити кори, които настъргваме на ренде с фини мрежи, поръсваме със захар и оставяме настрана за няколко дни. Бялата захар може успешно да се замени с мед, а цялото може да се обогати с настърган или сушен джинджифил. След около 2-3 дни, когато забележите, че корите са пуснали много сок, вашият сироп е готов. Просто го изсипете в стъклена бутилка и пийте по една чаена лъжичка на ден. Отварата има болкоуспокояващо действие, укрепва имунитета и може да се използва за деца.

Загряваща тинктура

Тинктурата от мандаринови кори е сладка напитка, която ще обогати вкуса и аромата на есенните и зимните чайове. Можем да я пием и самостоятелно, в чаши с големината на напръстник.

Съставки:

  • 100 г сушена мандаринова кора;
  • 400 г захар;
  • 500 мл вода;
  • 1 л ректифициран спирт.

Защо трябва да ядем мандарини всеки ден? Отговорът ще ви изненада!

Приготвяне:

Поставете изсушените мандаринови кори в голям буркан или стъклен съд. Залейте със спирт и затворете плътно. Оставете сместа на топло място в продължение на три дни. След изтичане на посоченото време пригответе сироп на базата на вода и захар на слаб огън. Изсипете прецедения спирт от мандарините в сиропа и разбъркайте добре за няколко минути. Снемете съда от горелката и изсипете съдържанието в бъчва с помощта на фуния, затворете я и я оставете в топло помещение. Когато изминат две седмици, филтрирайте съдържанието през специална хартия за забърсване и го разлейте в бутилки. Тинктурата от мандарина се съхранява най-добре на хладно и сенчесто място. За целта най-добре е да се използва килер или мазе.

Натурален почистващ препарат

Често се чудим какво да използваме, за да премахнем упоритите петна и мазнините по кухненския плот. Инвестираме в скъпи и химически почистващи препарати, които на теория би трябвало да разтварят моментално остатъците от кафе и чай. Вместо да харчим пари за поредния специфичен продукт, купен от магазина, нека го заменим с обелки от мандарина. Тази част от плода показва силни антибактериални свойства, а ако я комбинирате с оцет, ще получите евтино и екологично почистващо средство.

Възпиране на мравки с мандарина

Засиленото присъствие на мравки в дома вероятно не радва никого. Обикновено те са привлечени от топлината и остатъците от храна, които им осигуряват храна и подходящи условия за оцеляване и по-нататъшно развитие. Оказва се, че наш естествен съюзник, който ще ни позволи бързо да се отървем от тях, са корите от мандарини. Това, което трябва да направим, е да ги разпръснем на всички места, където преди това сме виждали мравки. Миризмата на плода ще отблъсне насекомите и ефективно ще ги възпре да се върнат. Не забравяйте обаче редовно да заменяте обелките с нови. Това ще предотврати мухлясването им.

Неутрализиране на лошите миризми

Лошата миризма от обувките ни кара да се чувстваме некомфортно, особено когато сме с компания. Можем да се справим с проблема доста бързо. Необходима ни е само кората на изядена мандарина. Нарязваме остатъка от плода на тънки лентички, изсушаваме ги във фурната и след това ги поставяме в памучна торбичка, която слагаме в обувките си. По същия начин неутрализираме неприятната миризма в гардероба.

Кора от мандарина за гладки крака

Ако имате проблеми със сухата кожа на краката или с гъбичките - на помощ идва мандариновата кора. Просто я втривайте в проблемните зони два пъти дневно в продължение на минимум седмица и ще забележите подобрение в състоянието им. Остатъците от плода действат като най-добрите ексфолиращи чорапи, а освен това се отличават с мигновено освежаване и намаляване на изпотяването на кожата в тази част на тялото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Гордън Рамзи открива най-високия ресторант в Лондон

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com