Ще паднете от изненада като разберете защо котките събарят предмети

16362
Ще паднете от изненада като разберете защо котките събарят предмети
Снимка: iStock

Поведението на котката може да ни забавлява, да ни разчувства, но често и да ни изненадва, защото в някои ситуации е трудно да сме в крак с решенията и изборите на домашния любимец. Един от най-често срещаните котешки пороци е бутането на предмети от мебели и первази.

Изпускането на предмети от котки подлудява стопаните им, а на домашните любимци в подобна ситуация се приписва котешка злоба. Нищо не може да бъде по-грешно от това.

Защо котките изпускат предмети?

Любопитството на света

Котките са едни от най-любопитните домашни любимци. Въз основа на това, което виждат и докосват физически, те могат да направят изводи и приемат всеки контакт с предмет като урок.

Котката изпуска предмети, защото има нужда да задоволи любопитството си. Интересува се как ще се държи дадено нещо, след като падне на пода, какъв звук ще издаде, дали ще отскочи, или може би ще се разпадне на малки парчета. Затова подобни "котешки тестове" са изключително важен опит за четириногото, който няма нищо общо със злобата.

2 неща, с които НИКОГА не трябва да храните котка

Скука

Котките обичат да играят, а това от своя страна им осигурява необходимото количество упражнения, помага за облекчаване на стреса и подобрява мозъчната функция. Ако собственикът не отделя на домашния си любимец време за забавление, котката сама си търси подходящо занимание.

Удрянето и бутането на предмети е страхотно забавление за четириногото и начин да убие скуката си. Освен това котките се нуждаят от вниманието на собственика си, така че това поведение е начин за привличане на вниманието.

Ловен инстинкт

Котките, дори домашните, имат в природата хищнически инстинкти, на които по някакъв начин трябва да дадат воля. Един от начините котката да действа като ловец е да събаря и мести предмети, което за четириногото може да бъде форма на лов.

Най-умната котка в света

Как да накарате котката си да спре да събаря и тропа с вещи?

Както вече споменахме – тропането с предмети не е резултат от злобата на котката, а е продиктувано от нейните нужди и природа, така че при подобен инцидент не бива да ѝ крещим. По-добре е да преместим ценни неща на място, където котката няма достъп, и да предоставим на домашния любимец различни видове играчки, предназначени за котки.
Такива джаджи отлично стимулират психически и физически котката, благодарение на което тя не търси допълнителни атракции под формата на падащи предмети.

Ежедневната игра с вашата котка трябва да задоволява нейните ловни инстинкти, но не забравяйте, че котката ще усети отлично дали прекарвате време с нея. Ако се преструваме, че изпускането на неща от домашен любимец не ни е интересно, възможно е с течение на времето котката да си намери друга работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com