Ще познаете ли колко е високо най-високото дърво на света?

11839
Ще познаете ли колко е високо най-високото дърво на света?
Снимка: Antonio Bretti

Растителността на планетата Земя (учените я наричат „флора)“ е смайваща със своето разнообразие. Горите, тези „бели дробове“ на Земята, отдавна и по най-различни поводи привличат вниманието на хората: за строежи на жилища, механизми и кораби, за отопление и просто като природни феномени. Огромният брой разновидности и форми на дърветата са ги превърнали в обекти на изследване. Има много класации на най-големите дървета, най-студоустойчивите, най-твърдите, най-големите... А ето и ранг-листата на най-високите дървета в света – за тези, които не знаят, това са секвоите!

Десетте най-високи дървета растат в един и същи световен регион – Калифорния. Точното местоположение на някои от тези шампиони се държи в тайна, а снимките им с големи усилия се откриват в мрежата. Това е сторено нарочно – с цел туристите да правят минимум посещения на секвоите и те да си растат кротко и тихо.

10. Мендосино. Днес десетото най-високо дърво на планетата носи името Мендосино и местоположението му е Монтгомъри Уудс. Неговият „ръст“ е 112,20 метра (тук и нататък всички данни са от 2015 г.).

9. Парадокс. На девето място е секвоя със странното за дърво име Парадокс. Намира се в гората Рокфелер. 112,56 метра е височината й.

8. Рокфелер. Осма в класацията на най-високите е секвоята Рокфелер, която расте в окръга Хумболт. Височина - 112,60 метра. Горските рейнджъри правят опити да я крият от очите на туристите.

Кое е най старото дърво в България?

7. Лорелайн. Секвоята на име Lauraline се намира в същия окръг Хумболт. Височината й се изчислява на 112,62 метра.

6. Орион. На шесто място в света по височина сред дърветата се намира секвоята Орион. Намира се в окръг Сан Матео, в Националния парк „Редууд“. Висока е 112, 63 метра

5. NGS. Секвоята, кръстена на абревиатурата на Националното географско дружество на САЩ ( National Geographic Society), е близо до реката Редууд крийк. Висока е 112,71 метра. Въобще, най-високите секвои се намират именно в зоната на Редууд Крийк. Цяла една година дори - от 1994 до 1995-та, именно секвоята NGS беше смятана за най-висока в света.

4. Стратосферния гигант. Тази секвоя, висока 113,11 метра (2020 г.) - бе открита в 2000 година. Тогава размерите й, естествено, бяха малко по-малки, но дървото, макар и бавно, продължава своя растеж. За 10 години – до 2010 г., Стратосферния гигант порасна с 0,77 м - от 112,34 м.

Най-опасното дърво в света

3. Икар. Тройката най-високи дървета на планетата се открива от секвоя, наречена Икар. Височината й е изчислена на 113,14 метра. Икар получи своето име заради изгорения си от слънцето мъртъв връх.

2. Хелиос. Вице-шампионът сред дърветата се казва Хелиос и местоположението му е край един от притоците на Редууд крийк. 114,58 м е висок. Два месеца и половина - от юни до август 2006 г., изследователите смятали, че точно Хелиос е най-високото дърво на Земята. Не след дълго, обаче, недалеч от другата страна на реката намерили още по-внушително дърво.

1. Хиперион. Засега най-високото дърво на планетата е секвоята Хиперион. Тя се издига на отсрещния речен бряг спрямо събрата си Хелиос. Хиперион е висок 115,61 метра. Впрочем, неговата възраст по стандартите за този вид е сравнително млада - 700-800 години, докато секвоите живеят по 4 хиляди години. Ала Хиперион вече не ще расте нагоре, а само на ширина, защото е увреден от пъстри кълвачи, които са издълбали хралупи в самия връх на неговия ствол. А секвоята Хелиос, която за момента е на второ място в световното дървесно класиране, наддава на височина с по два инча годишно. Ето защо подир няколко години Хиперион вероятно ще й предаде титлата „най-високо дърво на планетата Земя“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com