SIX-A, Ден 11 – Приключенията по река Бистрая

2978
SIX-A, Ден  11 – Приключенията по река Бистрая
Снимка: six-a

До момента имаме щур късмет с времето в Сибир. Вместо намусено небе, студ и дъжд, се радваме неизменно на слънце и 20+ градуса. Днес ще има малко изключение – ще вали до обяд – идеален ден за рафтинг и риболов. Краката са сковани и умората не ни е напуснала, но нямаме време да пилеем в излежаване.

В 7.20 ще ни вземат инструкторите, за да се отправим към река Бистрая. Времето се е свъсило, дъждът мие пожълтелите брези и ние бързаме към столицата на пирогите в Русия - село Сокачки. Раят на пирожките е изгорял наскоро, затова нахълтваме в съседното заведение. Видовете пирожки определено впечатляват – пържени или печени, с пълнежи от месо до зеле и картофи. Тъй като не пия кафе, грабвам домашен компот – и името и съдържанието са същите като в България. Единствената разлика е, че се продава само сиропа, без плодове.

Хапваме и продължаваме към реката, от където ще се спуснем по течението. Докато дойдат останалите от групата, инструкторите раздуват три възголеми гумени лодки и с градинска машина за издухване на листа ги надуват. Ние сме екипирани с подходящи мембрани, но все пак часове под дъжда рискуват да подгизнем, затова взимаме с готовност предложените дъждобрани, обуваме гумени ботуши, които стигат до кръста и нетърпеливо се оглеждаме за началото на риболова.

Камчатка се счита за рай за рибите и всички, които обичат въпросната риба – мечки и риболовци. Тук основно хвърлят хайвера си тихоокеанските сьомги. И ако за нас сьомгата е един вид риба, то за местните нещата са различни. За най- хубава се счита чевича или king salmon. Тя навлиза в реките тук през юни. След нея се нарежда кижуч- silver salmon, следвана от кита - hambback salmon и накрая ласьос- типът риба, който ние наричаме сьомга.

SIX-A с нова експедиция до подбрани точки в Азия

Тези риби имат удивителен жизнен цикъл. Излюпват се в сладководни реки и езера, където обичайно изкарват зимата и после навлизат в океана. След 3 или 4 години, в зависимост от типа, те се връщат на същото място, на което са се излюпили, за да хвърлят хайвера си. Няколко дни след това умират. При навлизане в сладководните води, сьомгите спират да се хранят, а след като хвърлят хайвера си нагоре по течението, в оставащите им няколко дни живот, охраняват яйцата, защото любителите на хайвер не са само хората. Местните смятат, че сьомгата за месо е добре да се улови, преди да влезе в сладководните води, докато обратното важи за хайвера – той е по- хубав, когато рибата е вече в реките.

Река Бистрая е бърза и прозрачна и риболовът тук е визуален – виждаш къде има риба и я замерваш с куката със стръв – буквално. Нашият водач Владимир се оказва съпруг на жената, от която сме наели апартамента, в който сме отседнали в Петропавловск. Разпитваме за всичко, той с удоволствие ни учи как се лови риба.

Сезонът в Камчатка за риболов е основно през юли и август. Все пак и сега има риби – за някои. Пъстървови рибоци дебнат червени сьомги, за да им отмъкнат хайвера. Червеният цвят идва, когато сьомгата навлезе в сладководните води и вече не е добра за ядене. Володя вади няколко пъстърви като на шега – буквално ги замеря с въдицата и вещо ги издърпва на брега, докато ние втренчено го гледаме. Пъстърва, пъстърва, червена сьомга по погрешка. Връща я във водата и продължава. Решаваме, че в неговата въдица е тайната, защото ние нищо не хващаме. На следващата спирка сменяме въдиците, но резултатът е все същият.

Камчатка, Нощ/Ден 10 - нощно изкачване на Авачински

След като цял днес сме скитали из калдери и гейзери на север, преди това сме имали само едно нормално спане, след нощен полет през 4 ча...

Става обедно време, дъждът спира като по поръчка и ние акостираме на един остров – време е за обяд. Водачите ни, воглаве с Володя, събират сухи дърва за огън, изчистват рибата и слагат черен казан за супа. Сгъваеми маси са опънати, столове наредени и мезетата – изкарани.

Реката бързо отмива десетки трупове на сьомги, закачили се по бреговете. С труповете върви и мириса на разложено, който вятърът отвява към пожълтелите брезови гори наоколо. Докато супата се вари, ентусиасти са нагазили до пояс в реката, за да хванат своята риба, но рибата има съвсем други намерения. Добре, че Володя е зает с обяда.

Остатъците от безобразно вкусната рибена супа, приготвена пред очите ни, се оставят в тих брод от едната страна на острова, където хиляди дребни рибки са в очакване.

Спускането по реката продължава, докато ние, отказали се от риболов, трескаво оглеждаме брега за мечки. В Камчатка има около 12-14 000 мечки и срещите с тях са нещо обичайно. Владимир ги определя като крави – били под път и над път и като цяло безобидни. Има обаче и изключения – особено, когато заради прекомерен улов, сьомгата значително е намаляла.

Следобеда стигаме крайната точка на нашето плаване- на 12 километра от отправната точка. Изкарваме лодките на брега и тръгваме за топлите минерални извори. Тук весела глъч от полуголи местни се киснат в горещите вулканични води. Някои варят яйца, други се топят в ледените води на близката река. Липсва ми само продавачът на варена царевица. Вечерта каним Слава, втората му жена и малката им дъщеря на вечеря, защото какво по- хубаво от това да се видиш на по чаша с местните хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com