Слоновете оценяват хората по гласа им

27943
Слоновете оценяват хората по гласа им
Снимка: Thinkstock

Слоновете разбират кога някой човек е опасност за тях по гласа му. Това значи, че тези животни могат да различават етнически групи, пол и възраст на хората. Това открили британски учени.

"Разпознаването на хищниците и оценка на степента на непосредствена опасност е от основно значение за оцеляването на голям брой диви животни", обяснява Карън Маккомб, която е специалист по общуването на бозайници в университета в Съсекс.

Азиатските слонове се утешават един друг, когато са стресирани

Когато усетим, че наш приятел е под стрес или е притеснен, често го прегръщаме, за да го уверим, че всичко ще бъде наред. Оказва се оба...

Изследването е проведено в националния парк Амбосели в Кения. Неговите автори са пускали на стадо слонове записи с гласовете на хора от две племена, живеещи в района.

Едните - масаи, които са по-скоро ловци и животновъдци и които отглеждат крави и кози. Те често са съперници на слоновете за достъпа им до вода и пасища заради стадата си. Другото племе са камба, които са земеделци и които определено представляват по-малка заплаха за слоновете. Наблюденията показват, че слоновете имат много по-малко враждебно поведение към камба отколкото към масаите. Тогава поведението им става определено защитно.

Те се групират и започват да душат, когато чуят гласовете на мъжете масаи. Слоновете остават по-спокойни когато чуват гласове на деца, юноши или жени, с които почти никога не влизат във конфронтация. Предишни изследвания показват, че семейства африкански слонове реагират със страх на миризмата на дрехите на мъже масаи. Тези животни стават особено агресивни при вида на червен плат, който е основен за облеклото на масаите и слоновете го считат за заплаха.

 

Бриджит Бардо може да поиска руско гражданство заради два слона

Френската кинозвезда Бриджит Бардо заплаши днес да последва Жерар Депардийо в Русия, ако два слона, заплашени с приспиване, не бъдат по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com