Стана ясно защо Йорданка Христова хапва черупки от яйца

9687
Стана ясно защо Йорданка Христова хапва черупки от яйца
Снимка: Pexels

Йорданка Христова е известна естрадна певица, която има много почитатели сред нас. За нея знаем, че тя е любител на народната медицина и се придържа към здравословен начин на живот. Тя залага на спорта и на йогата, обича разходките и си набавя нужните витамини и полезни хранителни вещества, без да са й нужни добавки от аптечната мрежа.

Наскоро тя сподели с аудиторията си, че е започнала да консумира черупки от варени яйца, които оказват благоприятно влияние върху костната система на човека. Този метод е познат още от миналото, но за съжаление тя е започнала да го практикува, защото преди три години е претърпяла сериозно падане и счупване на ръката. За да възстанови костното си състояние по-бързо и да заздрави ръката си, тя започва да яде черупки на яйца. Те всъщност помагат и за защита от болести като остеопороза.

5 интересни предложения какво да правите с черупките на яйцата

Няма човек, който да не е запознат с ползата от консумацията на яйца за здравето и фигурата, както и със съдържащите се в тях полезни в...

За да дадем повече яснота по този въпрос, ще ви изнасним състава на яйчената черупка и всички ползи от нея. В една черупка се съдържат около 2 грама калций, която стойност е почти непосилно да открием в друг вид храна с такива  размери. Този калций е затворен в молекулата на калциевия карбонат, а в индустрията е познат като съединение Е170.

Този агент се включва при получаването на ядкови и растителни млека, използва се за намаляване на киселинноста и има антислепващо свойство. Като цяло това вещество е популярно и се използва в много продукти, а плюс е, че е безвредно и се усвоява лесно от нашия организъм. Калцият веднага се включва в процесите в тялото и благоприятното му влияние върху нашия метаболизъм, кости и зъби започва да се усеща скоро след употребата му. 

Но състава на черупката не се свежда само до калция. В яйчената черупка се съдържат и много от полезните минерали, нужни ни за правилното протичане на функциите в организма. Това са над 20 полезни минерални съставки, част от тях са хиалуроновата киселина и глюкозаминът, те подобряват еластичността на ставите и подобряват реакцията им при евентуални наранявания, като ги укрепват.

Важно е да кажем обаче, че и тук не бива да се прекалява с количествата, независимо че е полезно, то много бързо може да се превърне в нещо, което повече ни вреди, отколкото помага. Дневната доза за калций е около 1,2-1,5 грама. И ако трябва да определим колко калций приемаме от черупката – в една чаена лъжица натрошени черупки се съдържат 800 мг калций. И тъй като ние не се храним само с черупки, е добре да не превишаваме това количество. Съветваме ви да хапвате черупки до 2-3 пъти седмично.

Вече слагам черупки от яйца в почвата и няма следа от вредители

Черупките от яйца са биоразградим продукт, който съдържа голямо количество минерали и микроелементи. Освен като тор, можете да използва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com