Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сън в лятната нощ: как да се наспим дори в силната жега

10 юли 2024, 14:36 часа

Основната причина за недоспиване през лятото е жегата, която не позволява на хората да спят нормално през нощта. Тъй като това лято отново ни подлага на изпитание, подбрахме няколко съвета как да се наспим добре, когато навън е над 30 градуса през нощта.

За оптимална температура за качествен сън се смята 18-21 °C. Ако температурата в спалнята е по-висока, спящият има повишено изпотяване, ускорено дишане и пулс, което прави съня прекъснат и неспокоен. На сутринта това се превръща в лошо настроение и чувство на съкрушеност. За да се чувствате отпочинали дори в горещите летни нощи, опитайте тези прости правила.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

Изберете подходящо спално бельо

Памукът и ленът са най-добрите в пропускането на въздух и влага. Ето защо, дори и да се потите, подходящото бельо ще избегне "парниковия ефект". Заменете синтетичните чаршафи и калъфки за възглавници с памучни или ленени.

Използвайте правилно балсам

Чудодейният уред ви позволява бързо и ефективно да се справите с горещините. За да спите добре, настройте температурния режим за през нощта с няколко градуса по-ниско от обичайното. Но не прекалявайте. Под действието на климатика е лесно да се хипотермизирате, а никой не иска да се простуди в жегата. Уверете се, че температурата не пада под нивото ви на комфорт. Алтернативно, използвайте овлажнител за въздух.

Правилно разпределение на физическата активност

Активният спорт повишава концентрацията на ендорфини в кръвта. Тези вещества тонизират нервната система, така че заспиването след вечерно бягане или тежки упражнения става проблематично. Преди лягане е по-добре да се разходите на чист въздух, да правите йога или медитация.

Топ невролог посочи коя е най-опасната поза за спане

Не преяждайте

Очевидно е, че твърде обилната вечеря няма да ви позволи да заспите бързо, но нискокалоричната вечерна храна има съвсем обратен ефект. Малка порция извара или зеленчукова салата няма да предизвика усещане за тежест в стомаха, но ще доведе до преразпределение на кръвта от мозъка към стомаха и ще улесни процеса на заспиване.

Погрижете се за тъмнината

Мелатонинът, основният хормон на съня, се произвежда само при пълна тъмнина. Дори приглушената светлина може да намали многократно синтеза на мелатонин, затова трябва да избягвате нощните лампи и подовите лампи и да се погрижите за плътни завеси, за да не нарушават ранните летни зари съня ви. Използването на смартфони или таблети в леглото се счита за особено вредно. Доказано е, че спектърът на тяхното светене потиска синтеза на мелатонин.

Но какво да правите, ако сънят все още не идва?

Постоянният стрес, който съпътства живота на съвременния човек, понякога така разстройва нервната система, че без медицинска помощ възстановяването на нормалния биологичен ритъм на съня и бодърстването става невъзможно. Трябва да се консултирате с лекар, ако забележите това поне 3 пъти седмично:

- не можете да заспите половин час;

- събуждате се няколко пъти през нощта;

- събуждате се уморени.

Съвременните фармакологични лекарства могат да помогнат за справяне дори с най-сложните форми на безсъние. По-често се налага специализирано лечение, за да се възстанови нормалното функциониране на нервната система. Необходимо е да се консултирате с лекар, който ще ви помогне да изберете ефективни медикаментозни и немедикаментозни начини за коригиране на нарушенията на съня.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес