Съветът "Спри и помисли" не работи!

5321
Съветът "Спри и помисли" не работи!

Психолози предлагали на тригодишни деца да изпълняват задачи по определени правила и изяснили, че малките се справят по-добре, когато им напомняли за правилата, отколкото когато им оставяли повече време за вземане на решение.

Статията на американските учени е публикувана в сп. Psychological Science.

Любимата музика зависи от стила на мисленето

Музикалните предпочитания на човека се определят от стила на неговото мислене. Допитване до 4000 души показва контраст между вкусовете...

По-рано било установено, че децата се справят с импулсивното поведение след настояването от родителите да "направят пауза". Авторите на новото изследване посочват, че подобни експерименти били правени некоректно – като оставяли децата да помислят, родителите едновременно им напомняли какво не бива да правят. В своите изследвания учените провели независими експерименти, като отделно проверили ефективността на "паузите" и напомнянията.

В експериментите взели участие 150 деца на тригодишна възраст. Те играели игра по следните правила: давали им последователно осем бели кутии, на които бил изобразен син квадрат или червен триъгълник. В първия случай можело да отворят кутията, а във втория това било забранено. Правилата били напомняни на някои от децата, преди да вземат решение, а на други – не.

Като цяло децата се справяли с определянето кои кутии може да се отварят и правели повече грешки при получаването на кутии с червен триъгълник.

Анализът на получените данни показал, че критично за повишението на самоконтрол било именно напомнянето на правилата – децата, които получавали напомняне, значително по-рядко отваряли грешните кутии. Също така не било установено преимущество от получаването на допълнително време за размишление.

Мисленето променя физиологията

Разделението на човека на душа и тяло е малко преувеличено. Когнитивните и физическите способности на човека са ограничени, но представ...

"Нашите данни показват, че направената преди вземането на решение пауза не помага да се противостои на изкушението, ако по някакъв начин не ви напомнят за вашите цели", казва авторът на изследването Джейн Баркър.

Например уреди, следящи количеството изгорени калории, крачките и сърдечния ритъм, биха могли да напомнят на техния притежател за дългосрочните цели по подобряване на здравето, като по този начин повишават мотивацията.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com