ТЕЗИ храни помагат за добро зрение – НЕ, това не са морковите

18363
ТЕЗИ храни помагат за добро зрение – НЕ, това не са морковите
Снимка: iStock/Guliver

Можете ли да подобрите зрението си по естествен начин?

Две от водещите причини за слепота са свързаната с възрастта макулна дегенерация и катаракта и те засягат повече от 25 милиона души по света, съобщава Американската оптометрична асоциация (AOA). Въпреки това, солидни доказателства сочат, че правенето на някои малки промени в диетата ви може да помогне за предотвратяване на загубата на зрение и запазване на зрението – освен това те са вкусни и полезни и за други части на тялото ви.

Кейл

Виждате ли лицето?

Понякога е забавно, когато очите ви си правят игри с вас и виждате лице, което всъщност не е там, което ви гледа от щепсел или картоф. ...

Богат на антиоксиданти и витамини, борещи се с рака, той също е добър източник на бета-каротин и е най-добрата комбинация от благоприятни за зрението лутеин и зеаксантин; една чаша зелени листа съдържа 23,8 mg от тези полезни за очите хранителни вещества, според AOA. Тъмнозелените листни зеленчуци като къдраво зеле и спанак са богати на лутеин. Бонус: Зелените листни зеленчуци като кейл също са богати на нитрати, предшественик на азотния оксид, подобряващ циркулацията. Проучване на Калифорнийския университет в Сан Франциско установи връзка между хора, които консумират най-голямо количество нитрати и зеленолистни зеленчуци с по-нисък риск от първична глаукома.

Глаукомата е общото име за група заболявания, които водят до увреждане на зрителния нерв и могат да причинят слепота. Това увреждане често се дължи на натрупване на течност, което повишава налягането в окото ви, според Американската академия по офталмология. Намалете риска, като използвате зеле в салата или гарнитура, смесете го в плодови смутита или изпечете листата в чипс от зеле.

Царевица

Това не е просто вкусна гарнитура; царевицата също съдържа малко лутеин и зеаксантин. Въпреки че зелените съдържат повече лутеин и зеаксантин, все пак може да си струва да добавите малко царевица към любимите си ястия. Добавете към лют червен пипер, супи и гювечи, за да подкрепите очите си. Царевицата също е една от най-здравословните храни, които можете да намерите във всеки парк.

Това си сигналите на тялото ви да спрете със захарта

Спанак

Всичко, което виждаме сега, е смесица от последните 15 секунди от живота ни (ВИДЕО)

Очите ни са постоянно атакувани от огромно количество визуална информация – милиони форми, цветове, хаотични движения наоколо поп...

Една чаша богат на хранителни вещества спанак съдържа здравословните 20,4 mg лутеин и зеаксантин; можете да добавите спанак към сандвичи, да го използвате като предястие за салата или да го смесите в зелени смутита.

Забележка: Готвенето на зелените помага на тялото ви да абсорбира по-добре лутеина.

Броколи

Този богат на фибри зеленчук е богат на витамин С и също така съдържа стимулиращ очите бета-каротин, както и лутеин и зеаксантин. Витамин С намалява риска от катаракта и забавя прогресията на свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Добавете варени броколи към омлети или ги хвърлете в сосове маринара и ястия с паста.

Тиква

Тайна в ретината на очите предсказва риск от ранна смърт

Бързото и безболезнено сканиране на човешката очна ябълка може един ден да помогне на лекарите да идентифицират "бързо стареещите", кои...

Тиквите не са добри само за украса за Хелоуин, те са добри и за вашето зрение. Тиквата е богата на витамини А, С и Е, повишаващи зрението, цинк, фибри, лутеин и зеаксантин. Опечете я докато крайчетата покафенят и се радвайте на този нискокалоричен домашен десерт.

Яйца

Един от най-здравословните начини да започнете деня си, яйцата, пълни  с протеини, също осигуряват като лутеин, витамин Е, омега-3 и цинк, в допълнение към други хранителни вещества и витамини. Някои яйца са дори по-добри за вас: най-добрите яйца в Англия, например, имат 38 процента повече лутеин от обикновените яйца и повече от два пъти повече от омега-3 в обикновените яйца. Омега-3 мастните киселини могат да помогнат за предпазване от сухота в очите. Яйцата също са чудесен източник на цинк. Приемането на 40-80 mg/ден цинк, заедно с други антиоксиданти, може да забави прогресията на напреднала макулна дегенерация с около 25 процента и загуба на зрителна острота с 19 процента сред хората с висок риск от това ослепяващо състояние.

Да си помогнем в диетата

Портокали

Портокалите, грейпфрутите, ягодите, папаята, зелените чушки и доматите са пълни с витамин С, който може да помогне за подобряване на здравето на очната ви тъкан. Възрастните, които редовно пият портокалов сок и включват храни, богати на C в диетата си, са с около 33 процента по-малко вероятно да развият катаракта за период от 10 години, според проучване в офталмологията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Защо имаме замъглено зрение сутрин?
Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Събуждането със замъглено зрение може да бъде досадно или обезпокоително. Когато не сте сигурни какво замъглява зрението ви, лесно е да се чудите...