Тези хранителни навици говорят за някои психични проблеми

1925
Тези хранителни навици говорят за някои психични проблеми
Снимка: iStock

Тъжно е да признаем, но за много хора храната е основното удоволствие в живота. Свикнали сме да гледаме дори интересен филм с кофа пуканки. Какво да кажем, дори запалените театрали чакат антракта, за да разгледат бюфета. Междувременно хранителните навици често могат да ви разкажат за психичните проблеми на дадено лице.

Яденето на вкусна храна на красиво подредена маса е елемент от всеки празник. Празнуваме всяко събитие с храна. Глезим се с нещо вкусно за свършената работа. Често обаче нашето отношение към храненето разкрива психически отклонения.

Отказ от хранене

Първата условна група патологични поведенчески синдроми е отказът от хранене, провокираното и неволно повръщане и употребата на лаксативи. В крайни случаи се стига до анорексия.

Хората са тласнати към подобно поведение от съвременните социални стереотипи, желанието да се съобразят с някакъв спекулативен идеал. Характерно е както за деца, особено за тийнейджъри, така и за възрастни, споделят експерти

За хората с подобни проблеми представата за собственото им тяло по правило не съвпада с реалността. „Дебела съм“, искрено се оплаква слабата жена. Така че причината за такова хранително разстройство не е наднорменото тегло, а по-скоро следствие от съмнение в себе си и зависимост от мнението на другите.

Какво да направите, ако сте преяли

Склонност към преяждане

Познато ли ви е чувството, когато ядете и ядете и не можете да спрете? Това често се случва по време на нервно напрежение. Но докато за някои това е еднократна слабост, за други преяждането се превръща в навик.

Това също говори за проблеми в отношенията на човек със себе си. По същество, тук изникват същите проблеми. Стрес , страх, безпокойство, чувство на безпомощност и повишена уязвимост, отхвърляне на собственото тяло и неговите промени в юношеството, изкривено, обикновено пристрастно, ниско самочувствие, усещане за неразбран и неприет.

Независимо дали искаме да се скрием от света или да станем най-очарователните и привлекателни за него, борим се със скуката или чувстваме вътрешна празнота – това се проявява в отношението ни към храната.

Храната се възприема като враг или осигурява временно облекчение и в резултат на това започва да управлява живота ни.

Ако преядете, незабавно консумирайте тези напитки и храни

Как да променим хранителното поведение?

Стъпка 1: Признайте проблема. Водете си хранителен дневник, за да можете да проследите как емоционалното ви състояние влияе върху количеството, което ядете. Необходимо е да намерите връзката „храна – емоции“, да се научите да се справяте със състоянието си по различен начин и да преодолявате негативите по различен начин.

Стъпка 2. Работете с психолог, за да възстановите психическото си здраве. Психологът ще ви помогне да формирате нови начини за справяне със себе си и вашите емоции, чувства, преживявания и да развиете психологически начини за приемане и грижа за себе си.

Стъпка 3: Потърсете други източници на удоволствие. Научете се да се наслаждавате на себе си и тялото си – например чрез спорт и творчество.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-известните суеверия за косата и ноктите, които жените трябва да спазват

Тези зодии са орисани от звездите да бъдат щастливи в любовта

Как да влезем във форма за лятото без спорт и строги диети?

Нека цъфти: Защо не трябва да късате люляка?

Нумерологичен хороскоп за месец МАЙ

Не само за храна: Как да почистите канализацията с кетчуп?

Тези 4 зодии често са склонни към извънбрачни връзки

Тези 4 зодии правят връзките си "храм на доверието"

Какво трябва да направим, когато някой се отнася зле с нас?

15 навика, които си струва да възприемете от богатите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com