Тя е здравословната подправка с цената на злато

10237
Тя е здравословната подправка с цената на злато
Снимка: https://pixabay.com

През месеците октомври и ноември може да се наслаждавате на цъфтежа на светлолилаво цвете, излъчващо омайващ аромат. Това е шафрановият минзухар, от който се прави шафран – считаната с право за най-скъпата подправка в света.

Впечатляващата му цена за кг, достигаща до 30 000 евро, се обуславя както от превъзходните му качествата като подправка, така и от продължаващия недостиг от него в световен мащаб, поради ниската ефективност при получаването му (за 1 кг е необходимо обработването на около 150 000 цветчета). Разчита се изключително на вноса му от Иран, на която страна се падат 91% от световното производство.

Особеностите при засаждането на шафрановия минзухар и получаването от него на подправката шафран са както следва:

1/ Луковиците се засаждат в отцедени почви, върху които има варовикови съставки, като се започне от средата на месец юли – до началото на септември, като лехите се повдигат на дълбочина между 8 и 15 см, за да се подсигури добро оттичане (по принцип,  цветето не се нуждае от поливане).

2/ Тъй като шафрановият минзухар е триплодно растение, то през първата година е необходимо да бъдат разсаждани (върху площ от 1 дка) около 10 000 луковици, които през следващите три години ще се размножат десетократно, най-доходоносна е четвъртата година; през петата година обаче, трябва да бъде усвоен нов парцел, на който да бъдат преместени луковиците. 

3/ Цъфтенето започва в началото на есенния сезон, около 20 – 40 дни след засаждането на луковиците, в зависимост от валежите и температурата.

4/ Трите червени пипалца (близълца) на цвета и част от шийката му се отделят внимателно и се сушат при температура между 40 и 50°С, на защитено от въздушни течения място – в сушилня – в продължение на 1 денонощие, без да се излагат директно на слънчевата радиация, която би повлияла негативно на оригиналния аромат на подправката.

5/ След като шафранът е изсушен, той се поставя в херметически затворени стъклени буркани, които се съхраняват в тъмно и сухо помещение. При това положение подправката запазва превъзходните си качества до седем години, издържайки на отрицателни температури до -10°С.

В древни времена, освен като „подправка за трапезата на царете“, шафранът е бил използван и като оцветител, тъй като притежава уникалната способност да оцветява 100 000 пъти по-голям обем тъкани съпоставено със собствения му обем. Също така, древните гърци са го използвали и като парфюм. Счита се, че способността шафранът да придава уникален вкус на ястията е била осъзната още през 7-я век в Китай, а арабите са пренесли цветето в Европа през 10-я век.

Шафранът се оказва изненадващо полезен за здравето на хората, така че се прилага широко с лечебна цел. Причината е в комбинацията на неговите съставки, обхващаща: антиоксиданти съединения, етерични масла, каротеноиди (ликопен, бета-каротени), витамини (A, С, и от групата В), както и микроелементите: калий, калций, магнезий, манган, селен). 

Практиката показва, че шафранът има потивовъзпалително, антисептично, антиоксидантно, тонизиращо мозъка и имуностимулиращо действие. Лекарства, произведени от шафран, се ползват за лечение на: депресии (действа като афродизиак), против гърчове, за подобряване на храносмилането и кръвообращението, за забавяне на процесите, водещи до отслабване на зрението с напредване на годините.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com