Топ 10 на здравословните и евтини продукти

2379
Топ 10 на здравословните и евтини продукти
Снимка: piviso / Pixabay

На фона на безпрецедентното увеличение на цените, диетолози съставиха списък с 10-те евтини, но здравословни и питателни храни, които е добре да включим в менюто си.

Боб

Бобът е полезен под всякаква форма. Той съдържа много хранителни вещества - от протеини и минерали до желязо и цинк. Експертите препоръчват да изплакнете консервирания боб, за да се отървете от излишната сол.

Пълнозърнести култури

Киноа, кафяв ориз, булгур, пшеница и други пълнозърнести храни са истинска находка за ценителите на здравословното хранене. Тези храни са лесни за приготвяне и са богати на хранителни вещества - витамин В, магнезий, желязо, цинк .

Овес

Всички експерти са единодушни, че овесът е най-достъпният източник на протеини, минерали и фибри. Има много рецепти за приготвяне на овес - от елементарна каша до вафли или палачинки с овесени ядки, които могат да бъдат допълнени например с горски плодове. Между другото, това е не само вкусно, но и здравословно - витамин С, съдържащ се в горските плодове, увеличава възможността за усвояване на хранителните вещества от овесените продукти.

Какви храни е полезно да ядете през юни?

Замразени плодове и зеленчуци

Замразените плодове и зеленчуци са друг добър вариант да спестите от храна, но не и от хранителна стойност. Ако замразите зеленчуци и плодове в пика на зрялост, те практически не губят хранителните си свойства дори при температурни промени. Освен това цената ще бъде много по-ниска особено когато става въпрос за сезонни плодове. Според специалистите най-евтиният начин е да не изхвърляте плодовете, които са в хладилника и са на път да се развалят, а да ги замразите. Могат да се ядат по-късно или да се приготви от тях някакво ястие.

Яйца

Отличен източник на аминокиселини и здравословен за мозъка холин. И всичко е свързано с протеини. Жълтъкът съдържа витамини, антиоксиданти, аминокиселини и много други хранителни вещества, които ще повлияят положително на състоянието на очите и кожата.

Картофи

Един картоф съдържа 30% от дневната стойност на витамин С, В6, въглехидрати и фибри, които са от полза за тялото.

Консервирани домати

Евтина и питателна добавка на витамин С, фибри, антиоксидант, наречен ликопен, който според учените помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания, рак на простатата и е полезен за очите.

Най-полезните храни в КОНСЕРВИ, които си струва да консумирате

Ядки

Ядките са добър източник на здравословни мазнини, протеини, минерали и отличен вкус. Могат да се използват като здравословна закуска или да се приготвят ядково масло или дори оригинален дип.

Пиле на грил

Появата на пиле на грил в списъка на здравословните и евтини продукти може да се нарече изненада. Независимо от това, пилешкото е източник на протеини, витамини и желязо. Ако не искате това ястие да е прекалено мазно, отстранете кожата от пилето преди ядене, съветват специалистите.

Подправки

Подправките са евтини и ще ви помогнат да направите почти всяко ястие по-интересно и по-вкусно. Смесите, които съдържат розмарин и риган, също са ценни заради техните антисептични и противовъзпалителни свойства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com