Топ 5 популярни мита за храните, които лекарите опровергават

2485
Топ 5 популярни мита за храните, които лекарите опровергават
Снимка: iStock

Експертите по храните имат различни мнения за това колко често трябва да ядете. Някои хора смятат, че трябва да консумирате малки порции на кратки интервали. Други твърдят, че трябва да гладувате от време на време.

Има и мнение, което насърчава вегетарианска или протеинова диета. Привържениците на здравословния начин на живот са объркани коя диета да изберат и как да разберат какво ще помогне за поддържане на теглото под контрол и какво ще донесе още повече вреда на тялото.

Трябва да намерите "своята" диета

Погрешно схващане - за бърза загуба на тегло, трябва да намерите индивидуална диета. Ако един метод не е подходящ, преминете към друг.

Реалност – всъщност няма значение каква диета спазвате, но ако избраната диета продължи два месеца и доведе до загуба на 10% от телесното тегло, тогава разходите за енергия и скоростта на метаболизма ще бъдат намалени. Тялото ще започне да работи за попълване на загубеното и създаване на резерви под формата на мастни натрупвания.

5 причини да не слагате топла храна в хладилника

Голяма част от работещите хора готвят вечер. И почти всички тези хора са наясно, че първо трябва да изчакат яденето да се охлади, преди...

Както показват проучванията, диетите, които включват строг контрол на въглехидратите и голям прием на протеинови храни, водят до факта, че в началото тялото ще загуби няколко килограма, но по-късно, поради стрес, ще възстанови загубените и ще направи нови мастни резерви. В резултат на това твърдите диети са неефективни и дават отрицателни резултати.

Откажете се от плодовете

Погрешното схващане е, че естествената фруктоза е вредна и затова, за да отслабнете, трябва да изключите плодовете от диетата.

Реалност - количеството захар в плодовете е доста голямо. Но фруктозата е естествена захар, а не индустриална захар като в сладкишите. И ако ядете праскова или фурма, тогава няма да има вреда.

Изследването на този въпрос и проведените експерименти показват, че плодовете не влияят на съдържанието на кръвна захар. Може би това е така, защото естествените сладки неща съдържат фибри, които предпазват от негативни ефекти върху тялото.

Ако се чудите какво количество ХРАНА да изядете, погледнете РЪЦЕТЕ си

Знаете ли, че съществува наистина лесен начин, който ще ни помогне да ограничим количеството на храната, която обичаме да похапваме? Ме...

Наднорменото тегло е доказателство за мързел

Погрешното мнение е, че само мързеливи, слабоволни хора не могат да отслабнат.

Реалност – всъщност затлъстяването е нарушение в чревната микрофлора и обмяната на веществата. Промените в липидния метаболизъм водят до сърдечни проблеми и диабет.

Преди да преминете на диета, един месец преди това трябва да започнете интензивно да ядете плодове, богати на фибри, които ще осигурят на тялото необходимата микробиота. Тогава диетата ще бъде от полза. За да отслабнете, първо трябва да възстановите функцията на червата.

Месо - храна за всеки ден

Диетолог каза защо е опасна храната от вчера

Диетолог разказа какво би се случило, ако се храните с вчерашна храна, и даде съвети на тези, които нямат възможност да готвят всеки де...

Погрешно схващане - ако голямо количество месни продукти е вредно за здравето, тогава можете да се ограничите да ядете месо веднъж на ден.

Реалността – любителите на мазната животинска храна, хот-договете и сандвичите сами са си виновни. Честата консумация на месо води до заболявания на сърдечно-съдовата система. И много изследвания потвърждават това.

Продукти с малко мазнини

Погрешно мнение - за да отслабнете, трябва да ядете млечни продукти с минимално съдържание на мазнини.

Реалността е, че естествените млечни продукти съдържат микроорганизми, които стопяват мазнините и изграждат мускули. Експериментите показват, че тези, които пият пълномалсено кисело мляко дълго време, намаляват риска от затлъстяване с 40% и мнозина връщат теглото си към нормалното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com