Това са витамините и минералите, които липсват на организма ви през зимата

3273
Това са витамините и минералите, които липсват на организма ви през зимата
Снимка: Pixabay

Студеното време и липсата на слънце, съчетани с обездвижване, прекарване много време в затворени пространства, понижена консумация на пресни плодове и зеленчуци, вирусните епидемии изчерпват защитните сили на организма и изсмукват витамините от тялото ви. Всеки сезон има „своите“ витамини, които е нужно да си набавяте, за да съхраните доброто здравословно състояние, тонуса и красотата. Кои са зимните витамини и минерали, на които да наблягате?

1.       Витамин Д

Съвсем естествено той е начело на класацията. И това не е изненада. Щедри дози от слънчевия витамин лесно си набавяте през топлите месеци, но зимата огромен процент от населението страда от недостиг. Допълнителният прием е препоръчителен, тъй като витаминът е от ключово значение за нормалното функциониране на имунната система – нещо, което е особено важно през зимата и по време на грипни епидемии. Витамин D не само регулира имунната система, но и помага процеса на абсорбиране и метаболизиране на основните минерали, както и насърчава правилното развитие на клетките. Това го прави изключително ценен за доброто здравословно състояние. Счита се, че е и един от най-важните витамини при инфекция с Ковид-19. Може да се приема като добавка профилактично в по-ниски дози или при доказан дефицит в дози, предписани от лекар. Ако ще се опитвате да си го набавите чрез храната, имайте предвид, че това е трудно, но не и невъзможно. Наблягайте на яйца, гъби, масло от черен дроб на треска и мазна риба и винаги, когато има слънце, излизайте за 10-15 минути под лъчите му с открити до лактите ръце без слънцезащитен крем, дори да е студено.

5 витамина, които може би ви липсват, ако страдате от безсъние

Витамините и минералите са изключително важни за пълноценния сън. Недостигът им може да доведе до някои нарушения, включително безсъние...

2.       Желязо

Ако често ви е студено, проверете нивата на желязо в кръвта. Желязото е от ключово значение през студените месеци, тъй като регулира и стимулира имунната система и подпомага тялото да се бори с вирусни инфекции. Съдейства за преодоляване на хроничната умора и за поддържане на енергията въпреки по-кратките дни и намалената физическа активност.

3.       Витамин С

Едва ли има някой, който не е запознат с ползотворното въздействие на този витамин през зимата – предпазва от  инфекции, подпомага оздравителните процеси, участва в процеса на детоксикация на тялото и поддържането на здрави кости и зъби. Малко известен факт е обаче, че пушачите обикновено страдат от недостиг и е важно да приемат допълнителни количества с добавки. Пушенето унищожава витамин С. Ако не може да се откажете от вредния навик, то поне си набавяйте щедри дози от витамина с храната и с добавки.

Добавките, които задължително трябва да приемате през зимата

Не само ниските температури, но и намаляване на излагането на слънце е причината за повишения риск от инфекции през зимата. Тези фактор...

4.       Фолиева киселина

Студеното и мрачно време, краткият ден и лисата на движение през зимата са честа причина за скука и депресия. Ако желаете да се погрижите не само за физическото си здраве, но и за психическото, увеличете приема на фолиева киселина. Тя е полезна не само за бременните, макар да е позната най-вече на тях. Фолиевата киселина успешно подпомага доброто настроение, предотвратяването на сърдечни заболявания, диабет и участва в растежа на здрави клетки.

Статията има само информативен характер и не замества консултацията с лекар. Някои витамини и минерали са несъвместими с други, както и с определени медикаменти. Обсъдете с лекаря си, преди да предприемете прием.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com