Учени откриха, че редовната дрямка подмладява мозъка с над 6 години

802
Учени откриха, че редовната дрямка подмладява мозъка с над 6 години
Снимка: iStock

Редовната дрямка отдавна е ценена заради способността ѝ да подмладява ума и тялото, като осигурява желана почивка от изискванията на ежедневието. Последните изследвания показват, че тези кратки моменти на дневна дрямка могат да бъдат ключът към поддържането на младостта на мозъка. Всъщност според проучване редовната дрямка може да помогне за запазване на мозъка по-млад с цели 6,5 години.

Проучването, проведено от екип учени от Китай и САЩ, изследва връзката между навиците за дрямка и когнитивното здраве при над 3000 участници на възраст над 65 години. Изследователите открили, че лицата, които редовно си подремват за кратко (средно около 30-90 минути), демонстрират по-добри когнитивни функции и ефективност на паметта в сравнение с тези, които не си подремват или си подремват по-дълго.

Топ невролог посочи коя е най-опасната поза за спане

Дрямката изглежда има защитен ефект върху мозъка, като запазва неговата жизненост и предотвратява свързания с възрастта когнитивен упадък. Изследователите обясняват този феномен с факта, че дрямката насърчава консолидирането на спомените и подобрява способността на мозъка да обработва информация. Освен това е установено, че ползите от дрямката са по-силно изразени при хората, които постоянно спазват редовен график за дрямка.

Резултатите от това проучване имат значително значение за разбирането ни за здравето на мозъка и стареенето. Като показва, че редовната дрямка може потенциално да забави когнитивния упадък с 6,5 години, то подчертава една проста и достъпна стратегия за поддържане на младостта на ума. Освен това проучването допълва съществуващите изследвания, които подчертават значението на качествения сън за насърчаване на цялостната когнитивна функция и благополучие.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

Въпреки че точните механизми, които стоят зад положителното въздействие на дрямката върху здравето на мозъка, все още не са напълно изяснени, тези констатации допринасят за нарастващия брой доказателства, подкрепящи стойността на съня и почивката за оптимизиране на когнитивните функции. Независимо дали става въпрос за енергийна дрямка в следобедните часове или за кратка сиеста за презареждане на ума, включването на редовната дрямка в ежедневието ни може да предложи естествено и ефективно средство за поддържане на мозъка ни жизнен и млад.

Важно е да се отбележи, че индивидуалните модели на сън и предпочитания могат да варират и идеалната продължителност и време на дрямката може да са различни за всеки човек. Консултацията със здравни специалисти и съобразяването с личните обстоятелства могат да помогнат за определяне на най-подходящия режим на дрямка. Въпреки това потенциалните ползи от редовната дрямка за здравето на мозъка я правят привлекателна за всеки, който се стреми да запази когнитивната си жизненост и да остарее по-дълго.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Полезно или вредно е да седим на пода?

Бог Канабис и Света Халюциногенна гъба: Пастор създаде църква за духовни приключения (ВИДЕО)

Как да разберете дали имате цьолиакия или непоносимост към глутен?

"Парични" дати през май 2024 г. според Фън шуй - портфейлът ви ще се пръсне от пари

Лекар: 7 правила за дълъг и здравословен живот

Диетолог: 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема

Стихотворение за 13 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 13 май 2024

Таро хороскоп за 13 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com