В коя планина се намира връх Иречек?

4042
В коя планина се намира връх Иречек?
Снимка: БГНЕС

Извисяващ гръд близо до връх Мусала, Иречек е връх в една от най-красивите планини у нас – Рила и по-точно в Мусаленския ѝ дял. Върхът, подобно на Мусала, привлича алпинисти, мечтаещи да го покорят, но това не е лесна задача. Със своите около 2850 метра височина, липса на растителност и висока опасност от лавини връх Иречек се нарежда на едно от челните места по трудност и опасности, които върхът поднася на устремилите се към него алпинисти, жадни за приключения и красота, бленуващи да се потопят в красотата на Рила и нейните езера.

Знаете ли къде се събират Рила, Пирин и Родопи?

Връх Иречек – трети по височина в Рила

Връх Иречек е не само на трето място по височина в Рила, но и е сред първенците по височина у нас – на шесто място, което го прави още по-апетитен за алпинистите, жадни да превземат върхове. Не само опасността от лавини прави връх Иречек толкова непредсказуем. Склоновете му са стръмни, незалесени, изкачването е предизвикателство, но за решените да покорят връх Иречек са достъпни няколко маршрута, по които са изградени и хижи за нощувка. За да се избегне опасността от попадане в лавина, горещо се препоръчва изкачването на връх Иречек да е през лятото, когато климатичните условия са най-благоприятни, а изкачването най-безопасно. Най-красива е и панорамата, която се разкрива от върха, именно през топлия сезон. Пред очите на смелчаците природата рисува приказна картина, която категорично обяснява защо алпинистите са готови да рискуват, за да изскачат връх Иречек, от който могат да се насладят на връх Мусала, Леденото езеро, Алековото езеро, връх Алеко, Безименното езеро и целия балкан като на длан.

Маршрути до връх Иречек

Основният маршрут преминава през най-високия връх на Рила планина, а негова начална точка е хижа Ястребец. Маркировката е добра, а по пътя си жадните за приключения алпинисти могат да се насладят на множество приказни езера. Маршрутите, макар да са труднички, не са непокорими и са кратки като времетраене – за около 4 часа сте на върха и ще забравите умората, съзирайки красотата.

Знаете ли тази легенда за връзката между Рила и Пирин?

На кого е кръстен връх Иречек?

Третият по височина връх в Рила планина – връх Иречек – носи името на Константин Иречек. Това не е единственото място в България, което носи името му. На Иречек – чешки историк и български политик, автор на първия академичен труд по история на България, са кръстени още села Иречеково и Иречек, едното разположено в Североизточна, а другото – в Югоизточна България. Името и личността на Константин Иречек са увековечени и в „Бай Ганьо“ – неподражаемото произведение на Алеко Константинов, в което образът на Константин Иречек се появява като второстепенен герой.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Естествено изгаряне на мазнини: 17 храни, които ще ви помогнат да отслабнете до лятото

Закусвайте на дневна светлина и още 6 златни правила за отслабване

8 лайфхака как да изберете наистина сладки ягоди

11 последици от кастрацията на домашни любимци - собствениците дори не знаят за това

Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта?

10 неща в къщата, които харчат най-много енергия

Полезни знаци, които могат да предскажат дъжд

Как да спрете да ядете през нощта?

Как се пише: оръдие или уръдие?

Грешки преди лягане, които ни карат да качваме килограми през нощта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com