Знаете ли тази легенда за връзката между Рила и Пирин?

18039
Знаете ли тази легенда за връзката между Рила и Пирин?
Снимка: БГНЕС

На малката територия на България има няколко красиви и разнообразни планини - високата Рила, красивият Пирин, гостоприемните Родопи, Странджа и Сакар, богати на редки и красиви растителни и животински видове и още много малки планински области.

Какво свързва най-високите планини Рила и Пирин?

Географски това е седловината Предела.
Проходът е дълъг 20 км и е с надморска височина 1140 м. Той свързва долината на река Струма на запад с Разложката котловина на изток. Започва североизточно от село Градево, при разклона за село Долно Осеново и се насочва на изток-югоизток, нагоре по долината на река Еловица. След около 13 км достига седловината на 1140 м и започва спускане на изток по долината на река Раблево. След 7 км западно от град Разлог слиза в най-западната част на Разложката котловина и завършва на 890 м надморска височина.

Знаете ли коя е най-високата планина на Балканския полуостров?

Освен седловината Предела, Рила и Пирин са свързани с популярна легенда.

Живяла някога красива девойка, наричана Рилка. Рилка се влюбила в красив младеж Пирин, който живеел в горните земи. Родителите на Рилка били против любовта им, защото не познавали семейството на младежа, не знаели с какво се занимава, как ще изкарва прехраната на бъдещото семейство. Дъщеря им била красива и работна девойка, но и луда глава. Каквото си наумила, това правила, отказвала да се подчинява на майка си и баща си. Девойката не послушала родителите си и се омъжила за Пирин. Оженили се без сватба, без музика, сватове и роднини. Избягали далече от хората, заселили се на високо и пусто място. Минало време и се появили две красиви деца - момче и момиче. Кръстили ги Места и Искър. 

Пирин ходил на лов да осигури храна, Рилка си грижила за дома и децата. Места и Искър били буйни и палави деца. По цял ден се борели, карали и биели, вдигали шум до небесата. Рилка не можела да се справи с тях и все молила Пирин да се намеси. Бащата отказвал, защото имал много работа и не обръщал внимание на думите на жена си. Един ден Места и Искър така се скарали, че си казали тежки и грозни думи, сбили се жестоко. Майката се опитала да ги разтърве, но не успяла. Тогава ги проклела:

Знаете ли къде се събират Рила, Пирин и Родопи?

“Да даде Господ да се разделите и никога вече да не се срещнете и видите. От вас хората да се плашат и да бягат, да живеете с гадини, риби и жаби, с тях да другарувате. Нека аз да се вкаменя, да не продумам и дума, да не вдигна глас да ви повикам, да нямам обич и милост към вас. Нека дърветата ми станат рожби, снагата ми на земя и камък да стане, сълзите, с които плача, в извори да се превърнат и от тях потоци и реки да тръгнат, сладостта им за чудо и приказ да бъде. Нека и Пирин да се вкамени и да стане като мене, за да не му се смеят хората, че е баща на такива проклети деца.”

Още не изрекла тези тежки думи Рилка и в небето се явила светкавица. Чул се страшен гръм и за миг тя се превърнала в планина. Пирин, който била далеч на лов, също се вкаменил и се превърнал в планина. А двете деца се превърнали в реки. Места била по-кротка от брат си, повела водите си полека, кротичко надолу из планината, а Искър станал на буйна река, която се втурнала напред, пресякла планината, спуснала се надолу в полето и като нямало къде да свърти водите си, а те наедрявали и се усилвали от майчините сълзи, той ги повел към Балкана, проправил си път и се слял с водите на Дунав - буен и неудържим като него.

Оттогава Искър нищо не чул за сестра си Места, нито се срещнал с нея. Пирин никога не виждал Искър и постоянно тъгувал за момчето си. Затова тази страна към Софийското поле, винаги е тъмна и зелена и рядко се огрява от слънце. Другата страна на планината по-често спира поглед към Места и тогава се разведрява, усмихва се и радва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 причини млади мъже да харесват по-възрастни жени

Дали ме харесва или си въобразявам - ето как да разберете

Харесва ли ме колегата, или е просто любезен – ето как да разберете

Защо косата ми изтънява - въпросът, който всяка жена си задава поне веднъж

Има ли разлика между риган и чубрица?

Зодии с най- силна интуиция в любовта: Способни да дешифрират емоциите и намеренията на хората

Тези зодии по-скоро биха предали себе си, отколкото човека, когото обичат

Как да се отървете от мравките в къщата?

Алергия към гел лак: какво да правя?

5 достъпни за всеки билки за духовно пречистване и защита от негативност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com