В подножието на кои три планини е град Разлог?

15454
В подножието на кои три планини е град Разлог?

Разлог е един от градовете, попадащи в област Благоевград. Разположен в  Югозападна България, полегнал в подножието на три планини, град Разлог е подходящо място за планински туризъм, нещо, което се обуславя и от близостта му до известни зимни курорти като Банско например. Люлка на революционери, опълченци, доброволци в битки и участници във ВМОРО, Разлог се слави с богатата си история. Вероятно това не следва да учудва никого, тъй като планините, в чието подножие е градът, са били подходящо естествено скривалище на партизаните и революционерите, техен дом-укритие и тяхна закрила.

Градът е бил тракийско селище, известно като Мехомия – старото име на Разлог. Като Разлог срещаме града в подножието на трите планини за първи път в писмен извор от 1019 година – грамота на византийския император Василий II Българоубиец.

Топ 10 най-запазени средновековни градове в България

Три планини, в чието подножие е град Разлог

Ако се колебаете коя планина да посетите, изберете Разлог. Полегнал в подножието на цели три планини, град Разлог осигурява отлични условия за туризъм и е любимо място на планинарите, мечтаещи да покорят едновременно Рила, Пирин и Родопите. Градът е красив, патриотичен, изпълнен със свежестта на близките планини и осигурява подходящи условия за туризъм и почивка. Панорамните гледките към планините в гарда и в околностите на Разлог са обаятелни и преизпълват очите със зеленина, а въздухът е чист като сълзица.

Градът и особено околните села са подходящи и за климатолечение и балнеология. Лековити минерални извори бликат на много места, а доказаните им полезни свойства и благоприятното въздействие върху общото здраве благоприятстват развитието на района и като СПА дестинация. Селата Елешница и Баня са избор на нуждаещите се от балнеопроцедури, съчетани с магията на планината.

Колко на брой градове има в България – ще познаете ли цифрата?

Рила, Пирин и Родопите – планините, прегърнали града от трите му страни, в миналото убежище на революционери и хайдути, днес предлагащи късче природа на планинарите, туристите и гостите на града, правят мястото толкова предпочитано и за зимна, и за лятна почивка. Много посетители градът има и по време на карнавал, известен като „Старчевата“, по време на който местни жители „влизат в кожата“ на известни личности, обличайки се като тях и имитирайки ги. Събитието е забавно и единствено по рода си с традиции, което го прави толкова популярно. Шествието от имитатори преминава през целия град, вие се пъстро хоро, а най-любопитно е, че на него могат да се видят и традиционни кукери със страшните си маски и тежки звънци на костюмите си, които плашат и гонят злото.

Как са разположени тези три планини, в чието подножие е град Разлог?

Ако географията не ви е силна страна, вероятно се чудите как да познаете в коя посока да поемете, за да се насладите на определена планина в околностите на Разлог. Потегляйки на север, ще се докоснете до приказната Рила, ако посоката ви е на юг, ще се насладите на красотата на Пирин, а ако поемете на изток, ви очаква магията на Родопите – планината с душа. Ако имате време и възможност, посетете и трите планини около град Разлог и се насладете на уникалната природна красота и възможност за отдих.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Какво може да предизвика отвращение към месото?

Съпругата ми се оказа мъж: Младоженец с ужасяващо разкритие след 12 дни брак (ВИДЕО)

Как никога да не закъснявате: 8 прости съвета, които вършат чудеса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com