Вашият парфюм на слънце може да ви коства здравето

3733
Вашият парфюм на слънце може да ви коства здравето
Снимка: iStock

Интензивните слънчеви лъчи нанасят достатъчно вреда сами. Комбинирайте ги с определени лекарства, продукти или ежедневни навици и рискът ви от увреждане от слънцето може да нарасне до небето. Ето как да поддържате кожата си здрава, когато сте на слънце. Не става въпрос само за намазване на слънцезащитния крем!

Някои продукти за грижа за кожата

Много продукти против стареене и акне действат чрез изтъняване на външния слой на кожата или регулиране на производството на меланин, естествен пигмент, който действа като бариера за защита от слънцето.

Вижте етикетите: Ако продуктът съдържа ретиноли или витамин А, гликолова или салицилова киселина или хидрохинон, кожата ви може да е по-податлива на увреждане от слънцето. Бъдете особено бдителни относно търсенето на сянка, нанасянето на слънцезащитен крем и носенето на защитно облекло и шапки за слънце.

Избегнете бръчките около очите с тези съвети

Вашият парфюм

Вярвате или не, някои аромати могат да направят кожата ви по-чувствителна към слънчева светлина. Парфюмите с аромат на лавандула, кедър, розмарин, бергамот и сандалово дърво често съдържат сенсибилизиращи химикали. Когато тези аромати са изложени на слънчева светлина, те могат да причинят дразнене на кожата и възпалителна хиперпигментация.

Вашата домашна аптечка

Някои перорални лекарства за акне, като изотретиноин, могат значително да увеличат риска от слънчево изгаряне. Също така, известно е, че някои антидепресанти, антихистамини, антибиотици, противогъбични и противовъзпалителни средства причиняват повишена фоточувствителност. Не забравяйте да попитате Вашия лекар, ако вашите лекарства изискват да вземете допълнителни предпазни мерки при излагане на слънце, за да предотвратите увреждане от слънцето.

Вашата кола

Не е нужно да лежите на слънце, за да получите щети от слънцето. Има два вида UV лъчи – UVB и UVA – и докато UVB се блокира от стъклото на прозореца, UVA може да проникне през стъклото и по-дълбоко в кожата ви. Ежедневният слънцезащитен крем е особено важен, ако прекарвате много време в колата си или седите близо до прозореца, докато работите.

4 начина да удължим аромата на парфюма

Не знаете как да накарате аромата на парфюма да издържи по-дълго? Ето няколко полезни трика, за да можете да се наслаждавате на любимия...

Вашата диета

Дефицитът на ниацин (витамин В3) е свързан с повишена чувствителност към слънцето. Месото, гъбите, фъстъците и зърната са особено богати на хранителни вещества. От друга страна, храни като лайм, целина и магданоз съдържат фотосенсибилизиращо съединение, което може да доведе до реакции, подобни на слънчево изгаряне.

Погрешно разчитане на времето

Все още можете да получите щети от слънцето в хладен или дори облачен ден. В облачни дни сме склонни да се откажем от слънцезащитните продукти, но до 80 процента от UV лъчите на слънцето все още могат да преминават през облаците. Независимо от температурата, избягвайте слънцето в пиковите часове, когато лъчите му са най-силни (между 11:00 и 15:00 часа) и нанасяйте слънцезащитен крем ежедневно, дори ако е облачно.

Да бъдем по-здрави през зимата!

Не носите слънчеви очила

Недейте да пръскате с ПАРФЮМ косата си. Ето защо

Всеки от нас се стреми да ухае приятно и да задържи аромата върху кожата си възможно най-дълго време. Но по която и част от тялото си д...

Очите ви също могат да бъдат повредени от слънцето, особено когато сте на басейн или плаж. Светлината от водата удвоява експозицията на очите ви. Поляризираните, UV защитни нюанси са най-добрият ви избор.

Прескачате устните си

Тънката кожа на устните ви може лесно да претърпи слънчеви изгаряния и е особено уязвима към линии на устните и бръчки. Нанесете върху балсам за устни, който съдържа SPF.

Ексфолирате сутрин

Ексфолирането на кожата ви освобождава повърхността от мъртви кожни клетки, които осигуряват защитна бариера за по-уязвимата кожа отдолу. Ако ще ексфолирате, направете го през нощта и не забравяйте да нанесете слънцезащитен крем сутрин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com