Възможно ли е да се откажем от пърженето

3388
Възможно ли е да се откажем от пърженето
Снимка: iStock

Пържените храни са безспорно едни от най-вкусните. Чрез  този метод приготвяме много и различни ястия, които са любими както на нас, така и на цялото ни семейство. И няма нищо чудно в това, защото така сме свикнали още от деца, когато баба ни е приготвяла любимите ни пържени филийки, бухтички, мекици, пържени тиквички или картофки и още много други лакомства. Така с времето и ние на свой ред ги приготвяме за нашите деца. Няма нищо по-вкусно от печена пължола с порция пържени картофи към нея или от пържените сиренца, пържената риба, панирания кашкавал или различните месни или зеленчукови кюфтета, приготвени по този начин и поднесени с любимата ни салата и млечен сос.

Истината е обаче, че тези храни колкото са вкусни, толкова са и вредни и често ни създават редица проблеми със стомаха или жлъчката. При силната температура, до която трябва да се загрее мазнината, белтъчините и мастните киселини, които се съдържат в него, започват да се разграждат до карценогенни съставки, които са много опасни за здравето ни. Този процес се наблюдава, както при пърженето на месото, така и при зеленчуците. Освен това, този вид храна създава много и различни проблеми със стомаха, от които най-безобидния, но не и безопасен за здравето ви е гастрита. Ако не вземете необходимите мерки, не се лекувате и не намалите поне малко приема на пържени храни, много вероятно е да развиете и язва на стомаха или гастроезофагеална рефлуксна болест. А стигне ли се до там или до още по-лоши варианти, тогава искате или не, ще трябва да се откажете напълно от пържените храни. Ето защо ви съветваме да помислите добре и докато е време поне да ограничите техния прием и да приготвяте храна си по по-здравословен начин. Как ли?

Професионален готвач разкри как е правилно да се пържи РИБАТА, така че да няма пръски навсякъде

Ако знаехте по-рано как да пържите правилно рибата, така че да няма пръски навсякъде, сигурни сме, че много по-често щяхте да радвате с...

Месото можете да приготвите и печено на скара или във фурната, където пак ще придобие пикантна и хрупкава коричка. Вместо пържени, любимите си картофки, също можете да запечете с масло и подправки и ще видите, че ще бъдат не по-малко апетитни.  Зеленчуците е най-добре да се ядат сурови, но можете и да ги сварите или да ги приготвите на пара. Има много кулинарни книги, в които можете да намерите различни рецепти за това. Така постепенно ще свикнете да приготвяте храната си по по-здравословен начин и с времето може дори и да не се сещате за пържените лакомства.  Ако все пак решите да се поглезите с тях, то е добре да ги комбинирате с предни зеленчуци и ги пържете така, че мазнината в тогана да не прегаря прекомерно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Те крадат младостта ви: 6 навика за красота, които трябва да забравите до 40-годишна възраст

Тези зодии са любимци на всички

Защо се появяват синини по ръцете без причина?

Кошмарни: Тези зодии постоянно променят настроението си

Жените от тези зодии винаги пазят тайни във връзките си

Как да се отървете от буца в гърлото с помощта на народни средства?

Небесна сладост: Kакъв плод е мушмулата, с какво е полезна и как да ядем?

Носят слънце в себе си: 4-те най-позитивни зодии

В килера има молци: 5 прости съвета как да се отървете от вредителя

Естествено изгаряне на мазнини: 17 храни, които ще ви помогнат да отслабнете до лятото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com