Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За да не викате пожарната: Как да се отървете от стършелите и осите

12 април 2024, 14:00 часа

Ако някога сте се сблъсквали отблизо със стършели или оси, знаете какъв голям проблем е това. Тези жилещи насекоми могат бързо да превърнат мирното събиране на открито в истински кошмар. С правилния подход и предпазни мерки обаче можете ефективно да се отървете от стършелите и осите, без да излагате на риск себе си или другите.

Идентифициране на проблема

Първата стъпка при справянето със стършели и оси е да идентифицирате правилно вида, с който си имате работа. Стършелите са по-големи от осите и често имат ясно изразени черно-бели маркировки. Обикновено строят гнездата си по дървета, храсти или под стрехи. Осите, от друга страна, са с различни форми и размери, като някои от тях имат яркожълти маркировки. Гнездата им се намират на подобни места като тези на стършелите, но могат да бъдат и под земята или в стенни кухини.

Защитете се

Преди да предприемете каквото и да е отстраняване или третиране, е изключително важно да се предпазите. Носете дебели дрехи, които покриват цялото ви тяло, включително ръкавици и маска за лице. Стършелите и осите могат да станат агресивни, когато бъдат обезпокоени, затова е важно да сведете до минимум излагането си на техните ужилвания.

Намерете гнездото им

Наблюдавайте внимателно начина на летене на стършелите или осите, за да определите местоположението на гнездото им. Важно е да стигнете до гнездото рано сутрин или късно вечер, когато насекомите са по-малко активни и е по-вероятно да са вътре.

Ако искате да се предпазите от стършели и оси, веднага пригответе тази течност

Изберете своя метод

Съществуват няколко метода за премахване на стършели и оси в зависимост от местоположението на гнездото и предпочитанията ви за естествени или химически решения.

Естествени методи

Сапун и вода: Смесете разтвор от течен сапун за съдове и вода в бутилка с пулверизатор и директно напръскайте гнездото след залез слънце. Сапунът нарушава дихателната система на насекомите и ги кара да се задушат.

Ментово масло: Стършелите и осите се отблъскват от силния аромат на ментово масло. Смесете няколко капки ментово масло с вода и напръскайте около гнездото, за да ги възпрете да се върнат.

Капани с етерични масла: Създайте капани, като използвате сладки вещества като плодов сок или сода, смесени с няколко капки сапун за съдове. Поставете тези капани далеч от жилищните помещения, за да привлечете и уловите насекомите.

Химически методи

Търговски инсектициди: Закупете спрей за стършели и оси, специално предназначен за употреба на открито. Следвайте внимателно инструкциите на етикета и нанесете спрея директно върху гнездото от безопасно разстояние.

Прахове и пудри: Инсектицидните прахове или пудри могат да се нанасят на входа на гнездото, като ефективно убиват насекомите при контакта им с продукта.

Как да премахнем гнездо на стършели?

Премахнете гнездото

След като сте обработили гнездото и сте сигурни, че насекомите вече не са активни, можете спокойно да премахнете гнездото. Използвайте инструмент с дълга дръжка, например метла или пръчка, за да съборите гнездото и да го изхвърлите в запечатана найлонова торба. Бъдете внимателни по време на тази стъпка, тъй като е възможно все още да има останали насекоми или потенциални опасности.

Предотвратяване на бъдещи заразявания

За да предотвратите завръщането на стършели и оси, вземете активни мерки, като например:

- Запечатване на пукнатини и цепнатини около дома ви, през които могат да проникнат насекоми.
- Поддържане на външните кофи за боклук плътно затворени и без остатъци от храна.
- Подрязване на храсти и дървета, за да се намалят потенциалните места за гнездене.
- Окачване на примамливи гнезда или използване на налични в търговската мрежа репеленти за възпиране на бъдещи колонии.

Като следвате тези стъпки и използвате комбинация от естествени и химически методи, можете ефективно да се отървете от стършелите и осите и да се радвате на по-безопасна външна среда.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес